Příhraničí v Libereckém kraji by mohly hlídat české i německé policejní hlídky

Němečtí a čeští policisté budou ještě víc spolupracovat, například při boji proti pašerákům drog. O bodech nové smlouvy mezi Českem a Německem dnes v Trojzemí u Hrádku nad Nisou jednali německý ministr vnitra Thomas de Maizière a hejtman Libereckého kraje Martin Půta ze STAN.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auto Policie ČR

Auto Policie ČR | Foto: www.mvcr.cz

Podle hejtmana už teď policisté z obou zemí v řadě případů postupují společně. „Policisté na sebe mají mobilní telefony, i jazyková bariéra se už odstraňuje,“ uvedl Půta.

„Z mého pohledu bude v nové policejní smlouvě nejdůležitější to, že hlídky budou moci zasahovat na druhé straně hranice, pokud budou někoho konkrétního pronásledovat,“ dodal liberecký hejtman.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané smlouvě mezi Libereckým krajem a německým ministerstvem vnitra hovořil hejtman Martin Půta (STAN)

Stará smlouva platí od roku 2000, tedy ještě před vstupem Česka do Schengenského prostoru. Novou smlouvu s českou policií by Němci rádi podepsali do konce letošního roku.

„Půjde v ní především o to, aby česká policie mohla zasahovat na území Německa a německá policie na území České republiky. Samozřejmě jen v té příhraniční oblasti. Jednoduše řečeno jde o to, aby hranice přestala hrát roli jak pro kriminální živly, tak pro policii,“ řekl německý ministr vnitra Thomas de Maizière.

Společným problémem jsou podle Půty bezpečnostní situace a drogová problematika. „Byl jsem rád, když nás pan ministr informoval o tom, že statistiky, které Němci vedou, nemluví o tom, že by příhraniční regiony byly nejhorší,“ dodal Půta.

Veronika Sedláčková, Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme