Houbařská sezóna si letos dává načas, hlavně v nižších polohách Olomouckého kraje

Dlouhodobá sucha a úmorná letní vedra letos zatím příliš houbařské sezóně v Olomouckém kraji nepřejí. Z lesů v nížinách regionu se lidé většinou vracejí s prázdnou. Naopak na houby už mohou narazit na horách. Třeba v Jeseníkách a Beskydech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kozák topolový

Kozák topolový | Foto: Petr Knápek Forrest

Mykolog Jiří Polčák míří najisto, do lesa nad Veselíčkem. Před pár dny tu objevil několik hřibů kovářů: „Rostou tady, ale někdo je sebral. Chodí tu hodně lidí. Jen jamka zůstala.“

Hřib koloděj podle mykologa docela dobře snáší suché počasí. „Je to výrazně modrá houba, klobouček má žlutooranžový.“

Mnoho nadějí ale výpravě nedává: „Houby teď v nížinných polohách téměř vůbec nerostou. Roste jen pár druhů hřibovitých hub. V nížinách je poměrně vysoká teplota, což houbám moc nesvědčí. Navíc většina srážek spadla ve vyšších polohách – v Beskydech, Jeseníkách, Javorníkách, ale i v Hostynských vrších - rostou houby poměrně ve velkém. Bohužel kvůli vysokým teplotám bylo téměř všechno červavé.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na výpravu za houbařskými úlovky se společně s přerovským mykologem vydala Jana Zemková

Nakonec se po dvou hodinách i díky zkušenému doprovodu nějaký ten úlovek přeci jen našel:

„Mezi všemi houbami, které jsme našli, není typický druh, který by rostl ve vlhkém počasí. Máme tu třeba dva druhy holubinek. Oba jsou vyloženě závislé na sušším a teplém počasí. Tady je poměrně vzácná houba, která je uvedena v červeném seznamu – kozák dubový. Jediný druh kozáků, který má zespodu žluté rourky. Společně tu vedle roste kozák habrový, který má rourky bílé. Ten také roste, když je poměrně sušší počasí,“ prozrazuje mykolog.

„Viděli jsme i muchomůrku zelenou. Začínají různé druhy závojenek a vláknic, takže je dobré si skutečně dávat pozor na jedovaté houby. Třeba muchomůrka zelená nebo tygrovaná mají rády takovéhle teplé počasí,“ dodává.

Na pravou houbařskou sezónu si lidé musí počkat. Podle Jiřího Polčáka ale určitě přijde.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme