Policisté budou kromě čepic nosit i ’lodičky‘. Prezidium chce i lepší uniformy

Policisté by mohli už příští rok vyměnit služební čepici za takzvanou lodičku. Novinka je součástí plánované modernizace policejní výstroje, kterou požaduje ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Lodička, kterou čeští policisté naposledy nosili před sametovou revolucí, má být lehčí a praktičtější než typická čepice. Ta ale z výstroje policisty nezmizí úplně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní uniformu by příští rok mohla doplnit takzvaná lodička

Policejní uniformu by příští rok mohla doplnit takzvaná lodička | Foto: Policejní prezidium

Policejní lodička bude tmavě modrá. Oproti vyztužené čepici je vzdušnější, skladnější a má delší životnost. Policisté ji budou moct nosit ke košili a kalhotám v terénu, ale i při slavnostních příležitostech.

Podle mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána bude pro strážce zákona pohodlnější hlavně v létě a při náročnějších zásazích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma policejních uniforem sleduje redaktorka Evelyna Kulíšková

„Zavedení lodičky vychází z požadavků policistů na úpravu stejnokroje, a to po stránce praktičtější pokrývky hlavy pro běžný výkon služby," vysvětluje mluvčí.

Lodičku už v terénu testují dopravní i pořádkoví policisté. Pokud zkouškami projde, současnou uniformu by mohla doplnit v průběhu příštího roku. „Bude se jednat spíše o doplněk, nikoliv o náhradu klasické policejní čepice," upřesňuje Bocán.

Obměnou ale projde do pěti let celý policejní stejnokroj. Nové uniformy budou mít zlaté doplňky hodnostního označení a mají být kvalitnější. Na ty současné si policisté často stěžují.

Prezidium zruší nákupy za desítky milionů

„Souhlasím s tím, že policisté si zaslouží nové uniformy, praktičtější, v lepší kvalitě," uznal policejní prezident Tomáš Tuhý. Zároveň ale upozornil, že počet oficiálních reklamací výstroje je mizivý. Přesto nechal ministr vnitra Milan Chovanec zadané zakázky prověřit.

„Policie se nemůže stát konzumentem nekvalitních věcí, aby chodili do práce v nevyhovující obuvi, v nevyhovujících košilích, uniformách a dalších věcech. Já jsem po dohodě s panem policejním prezidentem vytvořil pracovní skupinu za účasti lidí z policejního prezidia a policejních odborů. Budeme se velice pečlivě dívat na to, co jsme objednali a co dostáváme,“ říká ministr vnitra a dodává:

„Pokud dostáváme něco, co jsme si neobjednali, v nižší kvalitě, budeme to reklamovat. Pokud je to nevyhovující, budeme se ptát těch, kdo to objednali, proč to objednali."

Kompletní výsledky kontrol chce Chovanec zveřejnit během září. Už teď se ale policie rozhodla pozastavit nákup 53 tisíc letních polokošil za 15 milionů korun a připravuje návrh na zrušení smlouvy na dodávku 35 tisíc letních kalhot asi za 31,5 milionu korun.

„Důvodem byly zejména pochybnosti o kvalitě použitého materiálu i samotného zpracování," přibližuje mluvčí prezidia Jozef Bocán. Aby se to už neopakovalo, policie podle něj příště nechá věci ještě před nákupem otestovat Úřadem pro státní ověřování jakosti.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme