Světová zdravotnická organizace umožní léčit ebolu zatím neschválenými léky

Experti Světové zdravotnické organizace (WHO) na krizovém mítinku uznali léčbu experimentální látkou Zmapp jako etickou. Léky jsou založené na protilátkách od pacientů, kteří nákazu ebolou přežili, které se syntetizují na tabákových listech. Ani po povolení jich ale nejspíš nebude dostatek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nigerijský zdravotnický úředník v ochranném oblečení

Nigerijský zdravotnický úředník v ochranném oblečení | Foto: Michael Duff | Zdroj: ČTK

Podle epidemiologa české armády Libora Píši ale účinnost léků ukáže až nezbytné opakované testování.

„Jedná se o protilátky, které jsou získané z přeživších ebolou,“ vysvětlil. Jsou z něj uměle syntetizované na listech tabáku. Jeho příprava je ale komplikovaná a dlouhodobá.

Důležité prý je, aby samotní pacienti souhlasili, že jim lékaři aplikují látku zatím neozkoušenou na lidech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém léku pro pacienty s ebolou hovořil předseda České vakcinologické společnosti a ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Roman Prymula

Odeslání vzorků do Libérie schválil - na žádost tamní prezidentky - americký Úřad pro kontrolu potravin a léků a podpořilo ho taky vedení WHO.

Americká firma Mapp Biopharmaceutical už zdarma uvolnila dávky léčiva po jejich písemném souhlasu i pro dva liberijské lékaře, kteří se líčili v Americe.

Smrt ale nedokázal odvrátit v případě španělského misionáře, který dnes viru krvácivé horečky podlehl.

Takový krok je podle vakcinologů výjimečný. „My se snažíme veškeré preparáty, které jdou do humánní medicíny, velice pečlivě testovat v různých fázích vývoje tak, abychom pak nečelili výtkám, že preparát je nebezpečnější než onemocnění samo,“ vysvětlil předseda České vakcinologické společnosti a ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Roman Prymula.

Proto podle Prymuly nejspíš ani nebude dodržovaná nutnost souhlasu pacienta, pokud bude v tak kritickém stavu, že ho nebude moci poskytnout.

Roman Prymula | Foto: Adam Kebrt

„V tuto chvíli ještě nemůžeme říci, do jaké míry ten preparát je účinný nebo není,“ mírní nadšení z nového léku Prymula.

Jeho výroba je navíc komplikovaná a USA podle něj nejspíš nemá dostatečné zásoby léku pro plošné nasazení v Africe.

Masové uvolnění léčiva je citlivé i kvůli možným právním bitvám. Společnost Pfizer vyzkoušela v 90. letech lék Trovan na nigerijských dětech postižených meningitidou. Desítka z nich zemřela a většina ochrnula. Rodiny obětí po mnoha letech vysoudily odškodné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O šíření eboly v Libérii a dalších souvislostech informoval reportér Jan Prokeš

V případě tehdejší epidemie ale existovala k léku alternativa, která teď proti ebole chybí. To, že experti zřejmě zjistili, od koho se nynější problém začal šířit, má podle Libora Píši jen omezený význam.

V západní Africe už ebola připravila o život víc než tisíc lidí a skoro dva tisíce je nemocí nakaženo.

Úmrtnost v případě současné nákazy přesahuje 50 procent. Nemoc, která se projevuje zvracením i silným vnějším a vnitřním krvácením zatím přežívají díky silnější imunitě a podpůrné léčbě většinou mladí lidé.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Jan Prokeš, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme