Na Ukrajinu přijede německá kancléřka Merkelová. Boje na východě země ale neutichají

Přesný počet obětí raketového útoku na konvoj uprchlíků na východě Ukrajiny zůstává nejasný. Podle ukrajinské armády jsou ostatky zemřelých silně ohořelé a dají se špatně identifikovat. Armáda viní z útoku proruské separatisty. Ti odpovědnost odmítají. Útok na kolonu civilistů odsoudily i Spojené státy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová | Foto: European Commission Audiovisual service

Podle ukrajinské armády separatisté na konvoj uprchlíků záměrně čekali. Rebelové naopak tvrdí, že v oblasti neměli žádné raketomety. Z ostřelování civilistů se obě strany obviňují už delší dobu.

Předseda ukrajinského parlamentu Turčynov znovu vyzval západ, aby poskytl Ukrajině vojenskou pomoc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Ukrajině hovořil tamní zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger

Ministr zahraničí Klimkin zase potvrdil, že v předvečer Dne nezávislosti, který připadá na 24. srpna, navštíví Ukrajinu německá kancléřka Angela Merkelová.

Útok na kolonu uprchlíků komplikuje i cestu ruského konvoje s humanitární pomocí, který by měl zamířit také do luhanské oblasti.

Kamiony s ruskou humanitární pomocí by mohly na Ukrajinu vyjet v nejbližších dnech

Číst článek

Mezinárodní výbor červeného kříže ale stále čeká na záruku bezpečného průjezdu.

Zástupci organizace komunikují s ukrajinskou armádou i představiteli ruských separatistů. Červený kříž odmítá převzít zodpovědnost nad zásilkou, dokud nebude mít jistotu, že je mise bezpečná.

Ruský konvoj s humanitární pomocí stojící nedaleko hranic Ukrajiny a Ruska | Foto: Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ale tvrdí, že veškerá bezpečnostní opatření už jsou dohodnutá.

Konvoj nákladních aut čeká v pohraničí už několik dní. Kyjev se totiž obává, aby Moskva nepoužila pomoc jako zástěrku pro vojenskou akci.

Doněck a Luhansk | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme