Merkelová si od summitu v Minsku neslibuje průlom, ale odmítá vojenské řešení

Německá kancléřka Angela Merkelová nechce řešení ukrajinské krize, které by škodilo Rusku. Řekla to v rozhovoru pro televizi AFD. O míru na východě Ukrajiny bude dnešní summit v běloruském Minsku. Setkají se na něm prezidenti Ruska a Ukrajiny - Vladimir Putin a Petro Porošenko. Konference se zúčastní také delegace Evropské unie v čele s šéfkou unijní diplomacie Catherine Ashtonovou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléřka Angela Merkelová jede na návštěvu Kyjeva (archivní foto)

Kancléřka Angela Merkelová jede na návštěvu Kyjeva (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Podle Angely Merkelové je možné pouze politické řešení situace, kterého se musí zúčastnit Německo i celá Evropská unie.

„Každý konflikt má dvě strany a proto je dobré, že se ruský prezident Putin sejde s ukrajinským prezidentem Porošenkem. Má cesta do Kyjeva měla proto účel takové setkání v Minsku připravit.“

„Sice zatím nepřijde žádný průlom, abychom nebudili přehnaná očekávání. Je potřeba spolu vzájemně mluvit, jinak řešení nedosáhneme,“ řekla Merkelová.

„Jsem přesvědčena o tom, že tady je možné pouze politické řešení, kterého se musí účastnit jak Evropská unie, tak Německo.“

„Vojenské řešení tohoto konfliktu ale očekávat nemůžete. Proto jsou politické rozhovory absolutně nutné,“ zdůraznila Angela Merkelová.

Ruští vojáci překročili ukrajinskou hranici na jihu země, informují ukrajinská média

Číst článek

V sobotu Merkelová vybídla Kyjev a Moskvu, aby se zasadily o nastolení příměří. Nicméně připustila, že mír nenastane, dokud se nepodaří zlepšit kontrolu nad hranicí Ukrajiny s Ruskem.

Kancléřka přislíbila zhruba půl miliardy eur (skoro 14 miliard Kč) v rámci mezinárodní pomoci při obnově válkou poničeného východu Ukrajiny.

mkp, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme