Více než polovina rodičů si myslí, že školní pomůcky jsou příliš drahé

Pro více než polovinu rodičů jsou školní pomůcky příliš drahé. Podle průzkumu agentury STEM/MARK jich většina se začátkem školního roku utratí dva tisíce korun. Tři čtvrtiny rodičů navíc nechtějí, aby jejich dítě mělo horší mobil nebo tablet než spolužáci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce s komunikační aplikací na tabletu ve speciální škole

Práce s komunikační aplikací na tabletu ve speciální škole | Foto: Jana Bartíková

Trendy ve školních pomůckách jsou pro většinu rodičů určující.

Podle Pavla Stejskala z agentury STEM/MARK je nejvíce zajímají novinky v nejmodernějších technologiích.

„Rodiče trendy sledují. Hodně se to potvrzuje především u technologického vybavení ratolestí moderními tablety nebo mobilními telefony,“ říká Stejskal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky průzkumu STEM/MARK o přístupu rodičů ke školním pomůckám svých ratolestí zkoumala Květa Moravcová

Za školní pomůcky, jako jsou knihy, sešity nebo psací potřeby, ale rodiče příliš vydat nechtějí. Někteří při nákupech se začátkem školního roku utratí dva tisíce, jiní ale i čtyři tisíce korun.

Ředitelka pražské základní školy Ohradní Marie Zimová varuje, že příliš drahé věci narušují vztahy mezi dětmi.

„Vnáší nám to mezi děti neklid. U některých se to přehání - pokud rodiče nejsou rozumní a jsou dobře situovaní, pak je to dost malér. V tom, co dětem kupují, by rodiče měli být velmi uvážliví. Motivací k učení není to, že penál hýří dvaceti barvami, je to úplně někde jinde," míní Zimová.

„Nevyznám se úplně v cenách, ale když někdy vidím, co děti nosí do školy, je to až k smíchu. Penál má třeba pět fochů, je tam spousta zbytečných věcí, nehledě na to, že je to pak těžké. A dítě z toho využije třeba tři čtyři tužky,“ dodává.

Důležitý je hlavně výklad, až pak pomůcky

Co tedy podle ní prvňáci skutečně potřebují? „Bylo by důležité, aby se učitelé vždy dohodli. My to děláme tak, že máme metodiky, metodická sdružení na prvním stupni pro jednotlivé třídy,“ vysvětluje Zimová a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview na Radiožurnálu byla Marie Zimová, ředitelka Základní školy Ohradní, Praha 4

„Paní učitelky prvních tříd se sejdou a řeknou si, co je důležité. Pak to s předstihem dáváme na webové stránky rodičům, aby si to už třeba během prázdnin mohli obstarat a s tím by se pak mělo během roku pracovat.“

Ředitelka není ani příznivcem nadužívání moderních technologií. „My máme všude dataprojektory, máme vlastně na škole přes 140 počítačů, technickou stránku zajišťujeme. Ale my si zatím vystačíme opravdu jen s kalkulačkou, běžnými pomůckami jako trojúhelník a úhloměr. IPady a podobné věci ne,“ říká.

„Já jsem zastáncem toho, že důležitý je hlavně výklad, kantor, IPady a počítače je už záležitost procvičování a podobně,“ uzavírá Marie Zimová.

Pozor na ftaláty

Ekologické sdružení Arnika rodičům doporučuje, aby pomůcky vybírali podle toho, z jakého materiálu jsou vyrobené. A pokud děti potřebují do školy pomůcky z umělé hmoty, sledovat složení.

Podle Jindřicha Petrlíka by rodiče měli být zvlášť obezřetní v případě ftalátů. „Základní rada, kterou může sdružení Arnika rodičům dát, je dávat si pozor na to, jestli to, co kupujete, není zrovna z PVC, které může být změkčované ftaláty,“ vysvětluje Petrlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nákupu a bezpečnosti školních pomůcek mluvili na Radiožurnálu Jindřich Petrlík, vedoucí programu Toxické látky a odpady a předseda o.s. Arnika, a Jiří Fröhlich, mluvčí ČOI

Ftaláty můžou ohrozit funkce ledvin a jater, zvyšují také riziko alergií nebo astmatu. „Problém je, že měkčené PVC nemusí být na výrobku značeno, takže se to na první pohled nedá poznat třeba přečtením štítku. Není povinnost plasty, z nichž jsou věci vyrobené, značit," říká Petrlík a pokračuje:

"Nicméně u penálů se to dá poznat poměrně snadno. Řada penálů je dnes vyráběna spíš z textilu, zatímco takové ty lesklé jsou většinou přetažené měkčenou fólií z PVC. A právě u penálu se našly vysoké koncentrace ftalátů," doplňuje.

ČOI prověří závadnost podezřelých výrobků

Mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich slibuje, že inspekce si od Arniky vyžádá konkrétní podnět.

„Doptáme se na konkrétní výrobky, o které se jedná, a předáme to našim inspektorům a ti provedou kontrolu,“ ujišťuje Fröhlich a dodává:

„Nelze v tuto chvíli předjímat, jaký bude výsledek kontroly a jestli se výrobek nebude muset stáhnout z trhu. Nicméně na podnět budeme reagovat aktivně a pokusíme se ho vyřešit co nejdříve.“

Mluvčí ČOI rodičům doporučuje, aby školní pomůcky pro děti rozhodně nekupovali třeba na tržnicích, kde je většinou o padělané výrobky a nebezpečí, že budou obsahovat nebezpečné látky, je mnohem větší. V kamenných obchodech je prý riziko minimální.

Helena Šulcová, Květa Moravcová, Simona Bartošová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme