Není to až tak o penězích, ale o nadšení, říká zachránce fary v Jezvé

Areál barokní fary v Jezvém na Českolipsku zachraňuje nadšenec a milovník historie. Aby mohl pokračovat v opravách, přišli teď do budovy archeologové. Až opravy skončí, měla by se bývalá fara otevřít pro veřejnost. Na návštěvníky tam bude čekat expozice věnovaná historii domu i jeho okolí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Bílek

Ivan Bílek | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„To nejzajímavější, co se tu objevilo, nejsou žádné objekty, ale vrstvy, které obsahují nálezy keramiky z období konce středověku a z raného novověku,“ říká archeoložka Pavla Kohoutová, která na faře v Jezvé dělá archeologický průzkum.

„Všechno je to tak 15., 16. století. Všechno je to vlastně starší, než samotná barokní fara. Našli jsme tu i pár kousků skla. Zároveň jsou tady kousky kachlů z kamen."

Pavla Kohoutová motyčkou jemně odstraňuje postupně vrstvu po vrstvě. Možná se dočká i další části zdi. Průzkum není u konce a je možné, že na archeology čeká nějaké další překvapení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Archeologický průzkum při opravách fary zachytil reportér Tomáš Mařas

„Rozhodně je zeď starší, než samotná fara. Zabíhá pod základy. Jak přesně je ta zeď stará, uvidíme teprve, až ji rozebereme a podíváme se na vrstvu, která je pod tou zdí."

Fanouška historie revitalizace vnitřně obohacuje

„V srpnu tohoto roku je to už deset let, co jsem převzal tento areál zchátralé barokní fary,“ vzpomíná majitel areálu fary Ivan Bílek.

Archeoložka Pavlína Kohoutová | Foto: Tomáš Mařas

Po těch deseti letech jsem velmi obohacen o zkušenosti jak stavební, tak dneska už i archeologické i památkové, protože za tu dobu jsme s památkáři museli vyřešit spoustu otázek."

Ivan Bílek je velký fanoušek historie a rekonstrukce fary je splněním dětského snu.

„Chtěl bych ten objekt otevřít veřejnosti. Chtěl bych, aby lidé mohli obdivovat tuto unikátní stavbu. Ve vstupní hale fary bych chtěl využít nejrůznější obrazovou dokumentaci o tom, jak se tento objekt renovoval. Mohli by tam být i vitrínky, kam by se mohly zapůjčit nálezy z toho probíhajícího archeologického průzkumu."

Fara ze dvora | Foto: Tomáš Mařas

O tom, kolik do rekonstrukce Ivan Bílek investoval, se příliš bavit nechce.

„Ono to ale není někdy o těch penězích, někdy člověk potřebuje to nadšení, aby to nevzdal a aby šel dál."

Pokud půjde všechno podle plánu, mohla by být fara přístupná veřejnosti do pěti let.


Zvětšit mapu

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme