Kvůli konfliktu s Hamásem přichází Izrael o příjmy z turismu, klesly už o 10 miliard korun

Ozbrojený konflikt mezi Izraelem a Gazou už trvá bezmála měsíc a půl. Ekonomické škody v demolované Gaze budou nedozírné a stále narůstají. O velké peníze přichází také Izrael. Podle ministra turistického ruchu Uzi Landaua klesly příjmy od zahraničních návštěvníků meziročně o deset miliard korun. Turisté se této blízkovýchodní destinaci zachvácené konfliktem vyhýbají a své objednané zájezdy ruší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izrael, Jeruzalém. Ulice Starého města jsou v těchto dnech prázdné, turistů výrazně ubylo

Izrael, Jeruzalém. Ulice Starého města jsou v těchto dnech prázdné, turistů výrazně ubylo | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„To, co tu vidíte, to není turismus! Situace v Gaze se na tom jasně podepisuje. Většina turistických skupin své zájezdy kvůli válce zrušila. Tohle není práce, to je takové paběrkování,“ stěžuje si postarší Palestinec Zijád a říká, že právě letní měsíce jsou za normálních okolností nejlepším obdobím pro byznys.

Přímo na křesťanské poutní trase Via Dolorosa má nedaleko Chrámové hory malý koloniál. Na pultě má lis na ovocnou šťávu a hromady pomerančů a červených granátových jablek. Společnost mu dělá jen papoušek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turisté se Izraeli kvůli ozbrojenému konfliktu s Hamásem celé léto vyhýbají. Ztráty turistického sektoru už přesáhly 10 miliard korun. V Jeruzalémě natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček.

„Před válkou tudy prošlo denně 70 či 80 turistických skupin. Těch pár lidí, které tu vidíš, nestojí za zmínku. Dokonce ani arabští turisté nejezdí. Ale co naděláme, hlady neumřeme, a situace se, dá-li Bůh, jednou vyřeší,“ říká smířlivě Zijád.

Za dobu asi půlhodinové konverzace se zpravodajem ČRo se jen jedna turistka stavila pro lahev vody a dva palestinští kluci ze sousedství si u Zijáda ověřili cenu bonbónů.

Prázdnotou zeje nejen Via Dolorosa. Také další prvotřídní turistické cíle, jako je Chrám Božího hrobu nebo muslimský okrsek na Chrámové hoře, mají dnes nemnozí návštěvníci sami pro sebe. Před mešitou al-Aksá se prochází turistický pár z Francie.

'Média situaci dramatizují'

„Myslím, že média tu situaci hodně dramatizují. Jak vidíte, všude je klid, alespoň mi to tak připadá. Možná se mýlím. A docela jsem překvapený, že v ulicích starého města není moc vojáků ani kontrol, takže lidé zřejmě žijí normálně,“ říká Jean.

Má prý s manželkou v plánu procestovat velkou část Izraele. Na otázku, jestli by si troufl i do Gazy, když už se nebojí v Izraeli, odpovídá:

„Samozřejmě že o cestě do Gazy bychom v těchto dnech neuvažovali. Jednak by nás tam vojáci určitě nepustili a jednak bychom se do Gazy báli. My ani nejsme součástí tohoto konfliktu, jsme jen turisté. Sice máme na situaci vlastní názor, ale vidíme všechno jen zvenku,“ nechce se Jean zaplétat do politických diskusí.

Úplný klid ale není ani ve starém jeruzalémském městě. Před jednou z bran na Chrámovou horu se asi stovka muslimských žen dožaduje vstupu, aby se mohly pomodlit. Policisté v izraelských uniformách, kteří ale mluví arabsky, je tam pustit odmítají. Prý by před mešitami protestovaly a dělaly nepořádek.

„Nechtějí nás tam pustit, protože jsme ženy. Bojí se ženských, zbabělci,“ směje se jedna z muslimek a nakonec se celá skupina ostentativně pomodlí před policisty před branou.

Izrael, Jeruzalém. Židé se modlí u zdi nářků | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme