Šéfka protokolu ministerstva obrany dostala za najetí na policistu podmínku

Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal šéfku protokolu ministerstva obrany Štěpánku Nezmarovou šesti měsíci odnětí svobody s podmínkou na jeden rok. Podle rozsudku najela úřednice v dubnu na policistu, který ji nechtěl pustit do uzavřeného prostoru na Pražském hradě. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfka protokolu ministerstva obrany Štěpánka Nezmarová (vlevo) odešla od soudu s podmínkou. Rozsudek zatím není pravomocný

Šéfka protokolu ministerstva obrany Štěpánka Nezmarová (vlevo) odešla od soudu s podmínkou. Rozsudek zatím není pravomocný | Zdroj: ČTK

Nezmarové hrozilo až šest let vězení, a to za násilí vůči úřední osobě s použitím automobilu jako zbraně.

Soud ale přihlédl k tomu, že úřednice dosud neměla problémy se zákonem a navíc se na ni sešly dobré reference ze zaměstnání i místa bydliště.

Proti rozsudku se chce Štěpánka Nezmarová odvolat, státní zástupkyně si zatím vzala lhůtu na rozmyšlenou.

„Pokud by odvolací soud rozsudek potvrdil, pak by Národní bezpečnostní úřad zahájil řízení o případném odejmutí bezpečnostní prověrky,“ upozornil mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéfka protokolu ministerstva obrany Štěpánka Nezmarová dostala za najetí na policistu podmínku

„Pokud by bezpečnostní prověrku Národní bezpečnostní úřad odejmul, pak by samozřejmě Štěpánka Nezmarová musela na své pozici skončit. Pokud by prověrku neodejmul, tak pak záleží na rozhodnutí pana ministra, jestli by pokračovala dál ve své funkci, nebo ne,“ dodal.

Nezmarová podle vyšetřovatelů přijela na křižovatku pod Pražským hradem v době, kdy byla kvůli summitu východoevropských prezidentů uzavřená. Dva policisté na ni údajně gestikulovali, aby do ulice nevjížděla.

Nezmarová: Je to nedorozumění

Podle obžaloby ale úřednice odmítla poslechnout a jednoho z mužů autem tlačila zhruba metr. Zastavila, až když policista na vůz namířil zbraň. Nezmarová ale vinu odmítá, podle ní došlo k nedorozumění.

Do policisty prý najela nechtěně, když se otáčela a vyhýbala se projíždějícímu autobusu. Odmítla také, že by se chovala arogantně a oháněla se známostmi na vysokých místech. Byla prý rozrušená a svým známým volala o radu.

Podle exministryně spravedlnosti Marie Benešové, která Nezmarovou zastupuje, je za celou kauzou horlivost a nezkušenost zasahujících policistů. Dodala, že její klientka se prý nedopustila trestného činu, ale maximálně přestupku, když vjela do zákazu vjezdu.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme