Politici se opět pokusí najít shodu na služebním zákoně. Opozice nechce superúředníka

Politici se večer opět pokusí odblokovat jednání ve sněmovně o služebním zákoně. Zatím se neshodli hlavně na generálním ředitelství státní služby - na takzvaném superúředníkovi. ODS a TOP 09 trvá na tom, že superúředníka v novele nechce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 16.7.2014

Poslanecká sněmovna 16.7.2014 | Foto: Filip Jandourek

„Budeme pokračovat v debatě o nedořešeném problému, a to je postavení generálního ředitelství státní služby v zákoně o státní službě. Tady jsou samozřejmě důležité kompetence, které toto generální ředitelství má a které vykonává. A které navrhujeme vykonávat z jednoho místa, protože to z hlediska fungování státu pokládáme za maximálně efektivní a rozumné,“ říká premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Domluvenou verzi služebního zákona chce mít Sobotka do pátku, kdy pokračuje mimořádné zasedání sněmovny a poslanci budou novelu schvalovat ve třetím čtení.

„Budeme hledat společné řešení, které by umožnilo v pátek nějaký procedurální postup ve sněmovně ve shodě. Když ho nenajdeme, tak my v pátek těch pět hodin využijeme k našim vystoupením a jednání budou pokračovat i následující týden,“ podotýká předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Služební zákon má vést ke zkvalitnění a odpolitizování státní správy. Zavádí mimo jiné funkci takzvaného superúředníka, tedy generálního ředitele státní služby. Jeho úřad by měl dohlížet na to, aby se při každé výměně ministrů neměnili i vrcholní úředníci. Zpřísnit by se mělo také obsazování úřednických postů ve státní správě.

Jednání budou pokračovat ve sněmovně ve středu večer po zasedání vlády a schůzce koaliční rady. Co by měla opozice upřesnit, popisuje předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek:

„Pro nás je naprosto zásadní kompetence tohoto útvaru, který by měl v podstatě řídit státní službu a být i odvolacím orgánem. Tam nejsme schopni ustoupit. Otázka k názvosloví je k diskuzi. Poprosili jsme kolegy z opozice, aby vzali konkrétní návrhy, které se týkají zejména toho, jak by měla fungovat náhrada za generálního ředitele.“

Shoda naopak panuje na tom, že služební zákon má začít platit od 1. ledna příštího roku a že by se do státní služby mohli hlásit i lidé z akademické sféry.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme