Láva ze sopky Bárdarbunga je už prý na povrchu, zatím ji zadržuje led

Na Islandu sílí obavy z výbuchu sopky Bárdanbunga. Země už kvůli tomu vyhlásila nejvyšší, tedy červený stupeň varování. Podle odborníků se láva už zřejmě dostala na zemský povrch. Zatím jí zadržuje led. Islandští vědci mluví o podledovcové erupci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celkový pohled na ledovec Hofsjokull na Islandu, kde hrozí erupce sopky Bardarbunga

Celkový pohled na ledovec Hofsjokull na Islandu, kde hrozí erupce sopky Bardarbunga | Zdroj: Reuters

Sopka Bárdarbunga je vysoká 2009 metrů a tvoří největší vulkanický systém na ostrově. Seizmologové v jejím okolí zaznamenali za poslední týden tisíce drobných otřesů.

„Měření ukazují, že výskyt zemětřesení se velmi zrychlil, následuje jedno za druhým. Takže ani pořádně nejde rozlišit jednotlivá zemětřesení,“ vysvětluje seizmolog Aleš Špičák z Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

Přehrát

00:00 / 00:00

Island vyhlásil nejvyšší stupeň varování kvůli sopce Bárdarbunga ve střední části ostrova. O aktivitě sopky mluvil na Radiožurnálu seismolog Aleš Špičák.

„Vyskytuje se tam i takzvané seismické chvění, které svědčí o tom, že láva se velmi pravděpodobně dostala na zemský povrch a dostala se do kontaktu s ledem. Ale zatím žádná pozorování prováděna letadly neukázala, že by se erupce dostala nad led. Jeho tloušťka je asi 100 až 400 metrů,“ upřesňuje.

Před čtyřmi lety, v dubnu 2010, vedla erupce islandské sopky Eyjafjatllajökull k největšímu omezení letecké dopravy nad Evropou od druhé světové války. Podle Špičáka mohou nyní přijít podobné problémy, pokud by erupce byla dostatečně velká.

„Právě z toho důvodu, že oba vulkány jsou pokryty ledovcem. To znamená, že erupci doprovází právě velmi kontrastní styk horkého magmatu a studeného ledu, což způsobuje silné rozdrobení hmoty na super jemné částečky, které se v atmosféře mohou dostat velmi daleko.“

Špičák připomíná, že přestože je seismicita u sopky Bárdanbunga v současné době obrovská, islandští seizmologové a vulkanologové tvrdí, že je otázkou, zda se magma nad led vůbec dostane nebo zůstane jen pod ledovcovou erupcí.

Vladimír Kroc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme