NWR chce na mimořádné valné hromadě otevřít cestu k oddlužení

Vlastník Ostravsko-karvinských dolů, těžařská společnost NWR, začíná klíčovou sérii jednání o osudu firmy. Na dnešní mimořádné valné hromadě chce vedení firmy odsouhlasit plán, jak se dostat z dluhů. Nový kapitál má NWR získat vydáním akcií za zhruba 118 milionů eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valná hromada ČKA

Valná hromada ČKA | Foto: ČKA

Společnost NWR považuje jednání valné hromady za formalitu. S návrhem oddlužení a navýšení kapitálu totiž souhlasí majoritní vlastník, který drží téměř dvě třetiny akcií, říká mluvčí NWR Petr Jonák:

„Klíčové bude hlasování věřitelů, které se uskuteční 29. srpna, a kde potřebujeme souhlas 75 procent od obou skupin těchto věřitelů. Následně musí celou dohodu ještě posvětit soudy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O snaze NWR o kapitálovou restrukturalizaci mluvila Zuzana Petráňová

A mluvčí Petr Jonák věří, že společnost souhlas získá:

„Jsme přesvědčeni, že na hlasování se nám podaří konsensuální dohodu odsouhlasit tak, aby zhruba ke konci září byla celá restrukturalizace úspěšně završena a společnost NWR byla oddlužena a zároveň společnost disponovala novým kapitálem potřebným pro fungování při dnešní situaci na trzích.“

Klíčové bude dosažení dohody s věřiteli

Prvním krokem k tomu má být dnešní valná hromada. Díky ní se NWR může dostat k novým penězům, říká analytik společnosti Patria Direct Tomáš Sýkora:

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, kterou minulý měsíc opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44.000 bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.
Pramen: ČTK

„Společnost za současných podmínek hospodaří s hotovostními ztrátami – momentálně. Tak je to jakási cesta, jak získat kapitál a čas navíc pro svou restrukturalizaci, případně pro upravení podmínek na trhu.“

Rozhodující pro další osud firmy ale zůstává až zmíněné jednání s věřiteli. Pokud by se s nimi NWR nedohodla, její vedení nevyloučilo, že prodá své dceřiné společnosti.

Mezi ně patří i černouhelná OKD. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD už dříve připustil, že by ostravské doly mohl koupit stát.

mkp, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme