Bauer doběhl druhý a vstoupil do historie

Konec výborný, všecko výborné. Běžec na lyžích Lukáš Bauer dokázal v závěrečném závodu Světového poháru, že mu triumf v celkovém pořadí seriálu náleží právem. Rodák z Jablonce nad Nisou doběhl v nedělní stíhačce na patnáct kilometrů volnou technikou na druhém místě, když nestačil pouze na Francouze Vincenta Vittóze. Bauer zakončil sezónu s rekordním náskokem 633 bodů na druhého Němce Sommerfeldta. V italské Santa Caterině se do elitní třicítky prodrali také sedmnáctý Martin Jakš a sedmadvacátý Dušan Kožíšek. Martin Koukal skončil čtyřiatřicátý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Bauer

Lukáš Bauer | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Jestli vůbec reálná, tak určitě velmi náročná. Takto hovořil Lukáš Bauer před stíhačkou na patnáct kilometrů volnou technikou o možnosti smazat osmapadesátivteřinový náskok Francouze Vincenta Vittóze, jenž si reprezentant galského kohouta vytvořil v sobotní klasické dvacítce. "V druhém kole jsem doufal, že bych ho mohl částečně stáhnout, ale pak jsem zjistil, že nemám šanci," přiznal Bauer v rozhovoru pro Radiožurnál. Svému konkurentovi se nejvíce přiblížil na pátém kilometru, kdy ho od prvního místa dělilo pět vteřin.

Snahu vystoupat v letošním epilogu až na nejvyšší příčku však komplikovaly dva mísící se faktory - hustá vánice a sčítající se únava. Těsně před startem se na pětikilometrový okruh v Santa Caterině začal ve velkém snášet sníh, který téměř vymazal lyžařskou stopu. "Myslím si, že to závod výrazně ovlivnilo," nechal se slyšet český běžec, "zejména pro nás, co jsme jeli vepředu, to byla obrovská nevýhoda." Navrch se vyčerpal rezervoár sil, jež si Bauer šetřil pro poslední závod. "Ty poslední dva kilometry jsem byl vůbec rád, že dolezu," svěřil se v interview pro Radiožurnál.

Přes tyto nesnáze se Bauerovi podařilo udržet druhé místo. Na Vittoze nakonec ztratil 1:10,2 minuty. Na tuhle statistiku se ovšem historie ptát nebude. Bauer totiž pomyslným stříbrem zaokrouhlil svůj bodový zisk na 1462 a největšího soka v boji o konečné pořadí Němce Reného Sommerfeldta předčil o neuvěřitelných 633 bodů. Tím překonal loňský rekord jeho krajana Tobiase Angerera, který zvítězil v seriálu rozdílem 551 bodů. Bauer zároveň vyrovnal rekordní bilanci norské legendy Björna Dählieho, když oba za sezónu vyhráli sedm závodů. Český běžec však dvě vítězství vybojoval v rámci Tour de Ski a do oficiální statistiky FIS se mu nezapočítávají.

Bauera však tento fakt pranic netrápí. "Je co slavit," prohlásil o snové sezóně, když si od hlavy k patě postříkaný šampaňským užíval první chvíle s malým křišťálovým glóbem.

Martin Kubičík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme