Serena Williamsová vládne ženskému tenisu

Čtvrté sesterské grandslamové finále po sobě, čtvrté vítězství mladší Sereny a jediný rozdíl. Venus tentokrát získala set. Serena Williamsová si tak splnila sen. Zkompletovala "Serena Slam". Tak sama jedenadvacetiletá Američanka pojmenovala svojí vítěznou grandslamovou šňůru, která se táhne už od loňského French Open.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Serena Williamsová

Serena Williamsová | Foto: Gotenis

Jak Serena Williamsová přiznala, po prvním získaném setu jí hlavou bleskla myšlenka, že je k vytouženému cíli blízko. Rychle jí ale zahnala. Nervózní prý nebyla vůbec.

"Myslím, že v průběhu celého zápasu, protože byl velmi těžký a vyrovnaný. Možná trochu na začátku turnaje jsem sama na sebe vyvinula trochu velký tlak. Ale jak jsem se potom uklidnila, tak už to nebylo tak hrozné."

Právě chladnou hlavu a pevné nervy Sereny označila za klíčový faktor zápasu Venus, mladší sestra ale se starší vyjímečně nesouhlasila.

"Neřekla bych, že jsem psychicky odolnější než ona. Převzala jsem od ní spoustu názorů a od ní mám taky všechnu mojí bojovnost a odvahu. Takže nevím, jestli to je pravdivé tvrzení."

Vyhrát čtvrtý grandslam za sebou dokázala Serena Williamsová jako pátá tenistka v historii. Jaký je to pocit?

"Určitě zvláštní, už jen to, že mé jméno někdo zmíní vedle Maureen Conollyové, jejíž příběh jsem vždy obdivovala.... a dál Martina Navrátilová, Steffi Grafová, Margaret Courtová. Jen opravdu velmi málo lidí bylo schopných tohle dokázat. Myslím, že to je vyjímečný pocit."

A radost Sereně nekazí ani to, že mnozí její úspěch za čistý grandslam nepovažují. Nedosáhla ho totiž v jednom kalendářním roce. Sama to tak nebere.

"Když máte vyhrát čtyři turnaje za sebou, tak je to opravdu velmi těžké. Já si myslím, že klidně můžu říct, že grandslamová vítězka jsem. Každý by to řekl, kdyby vyhrál čtyři po sobě a je jedno jestli to bylo v jednom roce nebo ne."

Sestry Williamsovy tak vládnou ženskému tenisu i po úvodním grandslamu sezóny - Australian Open. Agresivně hrající Američanky sice občas někdo dokáže porazit, porážet je ale neumí nikdo. Tou poslední, komu se nad sestrami povedlo vyhrát je Belgičanka Kim Clijstersová. Na turnaji mistryň zdolala obě a vzhledem k tomu, že blízko k vítězství nad Serenou byla i tady, mohla by to být právě ona, kdo naruší dominanci Williamsových. Myslí si to i legenda Martina Navrátilová.

"Teďka má nejlepší šanci, protože hraje výborný tenis, je ve výborné fyzické kondici, vylepšila si pohyb a to jim právě dělá potíže, když soupeřka dobře běhá. To Kim dokáže, doběhne spoustu balonů a ještě má navíc výborné údery."

Sama belgická tenistka si však nemyslí, že by byla jedinou hráčkou, která je schopná se oběma sestrám vyrovnat.

"Myslím, že ten zápas tady, ale i jiná utkání před tím, ukazují, že se Williamsovým blíží víc hráček, nejen já."

Krajanka Clijstersové Justine Heninová-Hardenneová odpověděla na stejnou otázku nicneříkajícími frázemi.

"Nevím, zda se to změní nebo nezmění. Až budoucnost ukáže, zda budou prohrávat více zápasů a jestli momentální situaci dokážeme zvrátit. Ale určitě to bude těžký úkol."

Další příležitost ukončit tenisovou nadvládu sester Williamsových na grandslamových turnajích budou mít nejen Belgičanky na přelomu května a června, kdy se v Paříži uskuteční French Open. Tedy turnaj, na kterém vítězná série Sereny Williamsové začala.

Petr Souček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme