Věda pro děti: Je čokoláda zdravá, nebo byste se jí měli vyhnout? Jak si správně vybrat?

Mnoho lidí trápí otázka, zda je čokoláda zdravá. Záleží na tom, která čokoláda. Není totiž čokoláda jako čokoláda. Třeba mléčná čokoláda s lentilkami nebo gumovými medvídky rozhodně zdravá není, ale kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa už ukrývá i řadu prospěšných látek.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čokoláda a čokoládové pochutiny

Každý si při slově čokoláda vybaví svůj oblíbený druh mléčnou, oříškovou, bílou nebo třeba hořkou. Která je nejzdravější? | Zdroj: Shutterstock

Při koupi té nejlepší a nejzdravější čokolády se musí člověk zaměřit na několik věcí. Měla by obsahovat 80 procent kakaa a více. Ani to ale nestačí. Záleží také na tom, jak byla čokoláda vyrobená.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je čokoláda zdravá nebo ne?

Čím šetrnější sušení, pražení a zpracování kakaových bobů, tím více cenných látek je ve výsledné čokoládě uchováno. Nesmí docházet chemické úpravě čokolády a pražit by se měla spíš za nižších teplot do 120 stupňů Celsia.

Samozřejmě by měla obsahovat také co nejméně přidaného cukru. Zkrátka čím jednodušší složení, tím lépe. Takovou čokoládu pak můžeme označit za zdravou a užívat si její pozitivní účinky a zdravotní přínosy.

Věda pro děti: Proč je moře slané? A proč nejsou slané řeky?

Číst článek

V čem nám může čokoláda – ta, kterou můžeme označit za zdravou – pomoci? Čokoláda s vysokým podílem kakaa, které je právě tou zdravou super potravinou, obsahuje velké množství vlákniny, antioxidantů, zdravých tuků a dalších živin. Má pozitivní vliv na zdraví našeho srdce, střevní biom, krevní tlak, funkce mozku, zpomaluje ztrátu paměti a pomáhá nám lépe se vyrovnávat se stresovými situacemi.

Dokonce může být i skvělým doplňkem zdravé výživy a jídelníčku aktivních jedinců. Je totiž prokázáno, že lidé, kteří si dají občas kostičku kvalitní hořké čokolády, mají menší chuť na mlsání ostatních věcí.

I tato zdravá varianta čokolády je ale pořád celkem vysoce kalorickou potravinou, takže není dobré si dát tabulku na posezení.

Věda pro děti: Jak dlouho žijí nejstarší stromy a co se dá poznat z letokruhů?

Číst článek

A víte, komu vděčíme za čokoládu? Obyvatelům střední Ameriky. Mayové a a z té lékové vyráběli kakaové placky a nápoje. Dávno před příchodem Evropanů. Do Evropy pak čokoládu přivezli Španělé v 16. století.

Vyrábí se z kvašených, pražených mletých zrnek tropického kakaového stromu. Zrna pocházejí z kakaových bobů.

Produkcí čokolády je dnes proslulé třeba Švýcarsko. Podle průzkumů tam průměrný obyvatel s ní i přes 10 kilogramů čokolády za rok. Přijde vám to neuvěřitelné? Možná jí sníte ještě více a ani to nevíte.

Eva Sinkovičová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme