Na svátečním stole Belgičanů nesmí chybět vánoční polínko
Na Štědrý den je v Česku tradičním pokrmem ryba, hlavně kapr. V Belgii ale na vánočním stole nesmí chybět úplně jiné jídlo, tak zvané vánoční polínko, tedy Bouche de Noel.
Neznamená to, že by se Belgičanům během sváteční tabule na stole válelo dřevo. Vánoční polínko dostalo název podle svého tvaru, jinak ale jde o sladkou a velmi dobrou roládu.
„Není tak těžké vánoční polínko udělat“, říká Pierre z jedné vyhlášené cukrárny poblíž centra Bruselu. Přiznává ale, že udělat správné vánoční polínko chvíli trvá.
Nejen proto v Belgii málokdo tento dort vyrábí přímo doma. Belgičané ho už tradičně kupují přímo v cukrárnách, a to až na Štědrý den. Proto můžete v ulicích belgických měst a vesnic 24. prosince vidět docela velké fronty.
Do vánočního polínka můžeme dát různé přísady, protože se dělá s různými příchutěmi. Základem je čokoláda, mouka, sušenky, šlehačka a máslový krém.
Pan Pierre do svého vánočního polínka přidává i kaštanový krém. Jiní cukráři zase používají třeba zmrzlinu. Povrch pak polijí čokoládovou polevou nebo různými krémy.
Belgičané polínko ze svých lednic vyndávají většinou 24. prosince večer. Sejde se celá rodina, každý dostane kousek a vzájemně si přejí veselé Vánoce.