Americké automobilky mají dostat jen polovinu pomoci, o kterou žádaly

Bílý dům a americký Kongres spějí k dohodě: tři velké americké automobilky by podle ní měly dostat maximálně polovinu z 34 miliard dolarů, které od státu chtějí. Společnosti General Motors, Ford a Chrysler žádají o pomoc, jinak jim hrozí bankrot.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šéfové amerických automobilek při slyšení v Kongresu

šéfové amerických automobilek při slyšení v Kongresu | Zdroj: ČTK

Patnáct až sedmnáct miliard dolarů, to je částka, kterou by měla takzvaná velká trojka dostat. S odkazem na nejmenované zdroje z Kongresu to uvádí agentura Reuters s tím, že představitelé zákonodárců o tom jednají s Bílým domem.

Zmíněná částka je jen polovinou toho, o co automobilky žádají. Podle skeptiků by neměly dostat nic a o jejich přežití by měl rozhodnout trh. Zpráva o rekordní rychlosti růstu nezaměstnanosti ovšem vystavuje kongresmany i vládu tlaku, aby pomohli. Bankrot jedné nebo více automobilek totiž podle očekávání zvýší počet lidí bez práce.

I nastupující prezident Barack Obama řekl, že jsou automobilky příliš důležité pro ekonomiku, než aby je stát mohl nechat bez pomoci zbankrotovat.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme