Sociální demokrat Mrština čelí dalším podezřením

Regionální politik Miloslav Mrština odejde z České strany sociálně demokratické do doby, než si vyřeší své problémy. Dnes ráno to slíbil stranickému grémiu. Mrština, který byl několik let šéfem sociální demokracie v Královéhradeckém kraji a členem předsednictva strany, dostal před volbami v roce 2006 od ministerstev vedených členy ČSSD milionové státní příspěvky. Peníze měl podle Mladé fronty Dnes použít na přestavbu veřejného domu Vyhlídka v Náchodě. To Mrština rezolutně odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČSSD Jiří Paroubek a deník Mladá fronta Dnes s článkem ČSSD - miliony do nevěstince

Předseda ČSSD Jiří Paroubek a deník Mladá fronta Dnes s článkem ČSSD - miliony do nevěstince | Zdroj: ČTK

Odchod regionálního politika z řad sociální demokracie potvrdil místopředseda ČSSD, šéf stranického poslaneckého klubu Bohuslav Sobotka: "On řekl, že odejde ze sociální demokracie. Pokud si své problémy vyřeší, tak samozřejmě má možnost se do sociální demokracie vrátit. Ale nejprve je nutné, aby si vyřešil problémy, které má."

Podle dnešního vydání deníku Mladá fronta Dnes má prý Mrština i pochybné lustrační osvědčení. Mrština se rozhodl požádat ministerstvo vnitra o vydání nového. Předseda ČSSD Jiří Paroubek Mrštinův postup ocenil: "Já doufám, že bude stejné. Pokud nebude stejné, pan Mrština může dát přes své právníky žalobu na ministerstvo vnitra. To bych viděl jako východisko."

Mrština nesouhlasí s tvrzením, že ho komunistická Státní bezpečnost registrovala jako tajného spolupracovníka. Mladé frontě Dnes ukázal negativní lustrační osvědčení. MfD ale našla v archivu bezpečnostních složek bývalého režimu Mrštinův svazek, jehož částí je vázací akt psaný rukou.

Dotace z ministerstva práce a sociálních věcí posloužila k pořádání vzdělávacích programů a projektů na vznik pracovních míst pro postižené, říká ředitel Úřadu práce v Náchodě Michal Pejskar: "V rámci projektu se uskutečnily čtyři běhy, byly zajímavé tím, že se zkoušelo školení zdravotně postižených rezidenční formou. Uchazeči byli přes týden ubytováni v hotelu Vyhlídka. Probíhala celá škála různých aktivit, z nichž nejdůležitější část byla motivační, proto se zkoušela rezidenční forma. Výsledek byl nad očekávání pozitivní, předčil původně předpokládané indikátory. Tři čtvrtiny uchazečů našly vhodné zaměstnání."

I podle ředitele hradeckého Úřadu práce Martina Horáka byla dotace v pořádku. Mrštinův projekt údajně patřil mezi nejúspěšnější podobné akce na podporu zaměstnanosti v kraji. Žádné peníze z dotace podle Horáka nešly na rekonstrukci Mrštinova hotelu Vyhlídka v Náchodě.

Ministři práce a sociálních věcí a pro místní rozvoj teď zkontrolují okolnosti dotací ve výši 5,2 milionu korun, které jejich předchůdci z ČSSD měli přidělit na přestavbu nevěstince na hotel. Pokyn ke kontrole už dal ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) a potřebné příkazy už vydal i nový šéf ministerstva pro místní rozvoj lidovec Cyril Svoboda (KDU-ČSL): "Dneska jsem to zadal. Doufám, že dneska nebo v pondělí budu mít zprávu, jak to přesně bylo. Budeme o tom informovat veřejnost. Určitě bude platit pravidlo "Padni, komu padni".Nevěstinec nesmí být podporován z veřejných prostředků. To je naprosto jasné a nepochybné."

Šéfredaktor deníku Mladá fronta dnes Robert Čásenský potvrdil, že list si stojí za svými informacemi o dotacích pro bývalého vysokého funkcionáře ČSSD Miloslava Mrštiny.

Přečtěte si také:
Bývalí ministři ČSSD dali podle MfD miliony korun na nevěstinec

Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme