Nejlepší restaurací na světě je italská Osteria Francescana, už podruhé
Nejlepší restaurací světa byla vybrána už podruhé modenská Osteria Francescana. Na druhém místě skončila španělská El Celler de Can Roca a na třetím newyorská Eleven Madison Park. Do padesátky nejlepších se nedostala žádná česká restaurace. Na volbě se podílelo přes tisíc šéfkuchařů a majitelů restaurací.
Majitel restaurace Osteria Francescana, 53letý šéfkuchař Massimo Bottura, otevřel podnik před 21 lety. Od té doby neustále objevuje a zlepšuje.
Svojí dovedností a odhodláním vzdorovat boří klasický italský kulinářský standard. Za což je často kritizován.
Jeho restaurace se nachází v malé a klidné uličce Modeny. Vedle dvou degustačních menu nabízí výběr z jídelního lístku, který se mění podle ročního období.
Massimo Bottura vytváří kulinářské zážitky světové úrovně, inspirované regionem Emilia-Romagna, kde leží Modena a odkud sám pochází.
Inspiraci nachází v umění a hudbě, zejména jazzu. Tři elegantní pokoje, které tvoří jídelní prostor pro přibližně 20 lidí, jsou doplněny předními uměleckými díly.
Restaurace Osteria Francescana se nově zapojila i do projektu, který bojuje proti hladu a plýtváním potravin.
Pellegrino World’s 50 Best Restaurant Awards každým rokem předkládá veřejnosti seznam špičkových restaurací, který mnozí pokládají za nejprestižnější na světě.
Restauraci, která získá vytoužené první místo, stejně jako podniky na dalších příčkách žebříčku, vybírají členové akademie. Ta má 837 členů z 27 regionů celého světa. Každý člen má k dispozici sedm hlasů, z toho tři musí přidělit restauracím mimo svůj vlastní region. Hlasy se pak sečtou a na jejich základě je sestaven seznam padesáti vítězů.
Ocenění Electrolux Chef’s Choice Award není udělováno gurmánskými znalci či specialisty, ale samotnou padesátkou vítězných šéfkuchařů, která vybere nejlepší restauraci podle svého vkusu.