Americký Misery Index vypovídá o zpomalování ekonomiky

Amerika zažívá největší hospodářskou mizérii za posledních 28 let. Alespoň podle takzvaného Misery Indexu, který kombinuje výši nezaměstnanosti a míru inflace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Times Square v New Yorku

Times Square v New Yorku | Foto: Milan Kopp

Lidí bez práce je teď ve Spojených státech statisticky 9,1 procenta; spotřební ceny se meziročně zvýšily o 3,6 procenta. Index tak v důsledku vyšplhal na úroveň 12,7. V letech 1993 až 2008 se přitom držel na jednociferné úrovni. V listopadu loňského roku se pak vyšplhal nad 10.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Jaromír Šindel ve Světě o desáté

Jaromír Šindel, ekonom ze Citibank ve Světě o jedenácté poznamenal, že index je sice jakoby zjednodušeným pohledem na ekonomickou realitu, ale samotná míra nezaměstnanosti dosahuje jedné z nejvyšších hodnot za posledních 20 - 25 let.

„Negativní pohled může být sice na místě, ale z pohledu průměrně zadluženého Američana inflace neukrajuje tak vysokým tempem z jeho dluhu, jako tomu bylo v minulosti.“

Šindel připustil, že čísla z druhého čtvrtletí vypovídají o zpomalování americké ekonomiky. „Očekáváme ale, že v druhém pololetí zesílí. Pokud se podíváme na spotřebu domácností, zůstává stabilní.“ Šindel proto předvídá, že oživení v druhém pololetí dosáhne 3 procent.

Z pohledu Misery Indexu dosahuje podle něho Česká ekonomika zhruba dvou třetin hodnot z let 1997 – 1998, a to díky nižší inflaci. „Není na tom o hodně hůře, než v letech 2005 – 2007, ale nezaměstnanost je asi palčivějším problémem pro některé obyvatele,“ poznamenal Šindel, který zlepšující se hodnoty tohoto indexu očekává v roce 2013.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme