Analytik: Problémy Sazky jsou výhodou pro Fortunu

Krize Sazky vrcholí. Mimořádná schůze výkonného výboru ČSTV, největšího akcionáře zadlužené sázkové společnosti, by dnes měla rozhodnout o tom, co s ní. Pokud nenajde řešení, chce podnikatel Radovan Vítek vlastnící dluhy společnosti ve výši 1,5 miliardy dovést Sazku do insolvenčního řízení. Podle analytika společnosti Atlantik Milana Lávičky by problémy Sazky neměly nijak výrazně ovlivnit loterijní trh, výhodou ale mohou být pro společnost Fortuna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka

Sazka | Foto: Marián Vojtek

„Klíčovou činností Sazky je loterie, kde prozatím nemá konkurenci. V ostatních oblastech, jako je například kurzové sázení, nemá Sazka zase tak výrazný tržní podíl, aby její případné oslabení ostatní hráči na thu výrazněji pocítili. Výhodu vidím především pro společnost Fortuna, která v prvním pololetí tohoto roku plánuje vstoupit na loterijní trh. Oslabení dominantního hráče by této společnosti pomohlo k rychlejšímu vstupu na trh a k získání většího podílu na trhu,“ říká Lávička.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu problémů Sazky na loterijní trh mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Atlantik Milan Lávička

Jedním z možných řešení problémů Sazky je vstup nového akcionáře. Současní majitelé mají na stole podle Hospodářských novin nabídku na kapitálový vstup od čtyř společností. Mezi ně má patřit i provozovatel loterií Synot a finanční skupiny Penta.

„Na samotný sázkový trh by tato změna neznamenala žádný větší dopad. Hlavním pozitivem pro Sazku by bylo, že by konečně přestala řešit své vlastní problémy a opět by se mohla věnovat hlavnímu byznysu a hlavnímu předmětu svého podnikání a více se soustředit na to, aby si udržela svoji dominantní pozici na trhu v loterijních hrách,“ pokračuje Lávička.

Podle Lávičky nemá Sazka jinou možnost, než se spojit s některým ze strategických partnerů: „Konkrétní podmínky a podoba tohoto spojení budou samozřejmě záležet na jednání mezi akcionáři a případnými zájemci. Cílovým stavem by ale pro společnost mělo být, aby se sazka věnovala pouze loterijním hrám a kurzovým sázkám a ostatní činnosti, včetně O2 arény by měla prodat či vyčlenit mimo společnost.“

Fortuna, jeden z konkurentů Sazky, na burze ve druhé polovině prosince posílila. Od té doby mírně ztrácí.

„Dění okolo Sazky má na akcie Fortuny minimální dopad. Za růstem akcií vidím spíše odeznění prodejního tlaku, který zde byl po vstupu na burzu. Akcie Fortuny jsou zajímavou příležitostí především pro dlouhodobější investory a to především díky solidnímu dividendovému výnosu a stabilitě hospodaření. Nedával bych to ale do souvislosti se Sazkou,“ dodává analytik Milan Lávička.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme