Benzina nesouhlasí s udělenou pokutou

Společnost Benzina nesouhlasí s udělením pokuty 98 miliónů od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, podle něhož měla firma uzavřít spolu s dalšími pěti distributory kartelovou dohodu o cenách benzinu v roce 2001. Podle představitelů Benziny a jejích právních zástupců je toto obvinění vykonstruované a nepodložené žádnými důkazy. Proto podá firma žalobu ke krajskému soudu v Brně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice

čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Nesouhlas s verdiktem odůvodnil Radiožurnálu místopředseda představenstva společnosti Tomáš Zikmund. "Podle našeho názoru i podle názoru našich právníků se nezakládá na žádných faktech, které by toto chování dokazovalo. Jediný úřad pro hospodářskou soutěž v ěské reopublice neuznává běžné ekonmické chování ekonomického subjektu působícího na v tomto případě tuzemském trhu."

Podle advokáta Zdeňka Češky nebyly předloženy žádné, ani nepřímé důkazy o tom, že by k dohodě o úpravě cen benzínu došlo, a proto podá společnost žalobu ke Krajskému soudu v Brně. "Benzina také podá návrh předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, aby bylo pozastaveno placení té pokuty a uvidíme, jak o tom rozhodne."

Podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže má šest distributorů pohonných hmot včetně společnosti Benzina zaplatit celkem pokutu ve výši 313 miliónů korun. Společnost OMV dostala sankci 68 milionů korun, o tři miliony méně má platit firma Shell. Aral má zaplatit 40 milionů, ConocoPhilips 22 milionů a Agip 20 milionů korun.

Markéta Kaclová, Milada Richterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme