CEFC končí s Empresa Media. Žádné překvapení, Soukup si s Tvrdíkem a Číňany nesedli už dávno, říká analytička

Čínská společnost CEFC končí spolupráci s vydavatelstvím Empresa Media a agenturou Médea. V pondělí to uvedl zpravodajský server HlídacíPes.org. Funkci místopředsedy představenstva ve vydavatelství už Jaroslav Tvrdík opustil. Tvrdík v Česku CEFC vede.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Tvrdík je zástupcem čínské firmy CEFC pro Evropu.

Jaroslav Tvrdík je zástupcem čínské firmy CEFC pro Evropu. | Foto: Fotobanka Profimedia

„Můžeme potvrdit, že statutární orgány obou skupin opustili z pozice člena dozorčí rady Wang Tung a z pozice místopředsedy představenstva Jaroslav Tvrdík. Vše ostatní jsou spekulace, které nebudeme komentovat,“ řekl ČTK mluvčí CEFC Pavel Bednář.

„Je to další potvrzení toho, že se posílila pozice Jaromíra Soukupa ve vedení společností Empresa Media a Médea,“ řekl webu výkonný ředitel vydavatelství Empresa Media Daniel Köppl bez dalších komentářů. Podle webu se tím naplňuje klauzule, jež oběma stranám dávala možnosti do konce března 2017 zažádat o získání akcií zpět, respektive stažení investice.

CEFC do společnosti Empresa Media majetkově vstoupila v září 2015, kdy zároveň ohlásila akvizice v řadě tuzemských firem. Vydavatelství vlastní mimo jiné TV Barrandov.

Dění kolem této čínské investice v Empresa Media komentovala analytička Českého rozhlasu Jana Klímová.

Proč by měla spolupráce obou skupin skončit, co se mezi nimi stalo?
Důvodem proč se obě strany nedohodly, jsou podle našich informací peníze. Podle zdrojů blízkých transakci koupili Číňané vydavatelství dost narychlo, smlouva se totiž podepisovala během předloňské návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně a investiční skupina CEFC tehdy neměla ani čas si udělat hloubkový audit firem, do kterých vstupovala. Empresa Media byla jen jednou z nich. Od CEFC si slibovala hlavně potřebný přísun peněz, které chtěla na další rozvoj televize Barrandov, ale i dalších titulů vydavatelství. Jenže zřejmě kvůli odlišným představám Jaromíra Soukupa a Jaroslava Tvrdíka o řízení vydavatelství, kde si Soukup ponechal majoritu, další jednání vázlo. Strany se podle dostupných informací také neshodly na tom, v jaké finanční kondici vydavatelství je, kolik peněz by bylo potřeba dodat a lidově řečeno co za to.

Potvrdila CEFC rozchod s vydavatelstvím Empresa Media a agenturou už oficiálně?
Mluvčí CEFC potvrdil jen odchod Jaroslava Tvrdíka, k ostatnímu dodal, že jde v tuto chvíli o spekulace. Nicméně i výkonný ředitel vydavatelství Empresa Media Daniel Köppl pro server Hlídací pes potvrdil odchod Tvrdíka ze společnosti s tím, že se tak posiluje opět pozice Jaromíra Soukupa. Tedy i nyní majoritního vlastníka. Podle našich informací je nicméně vypořádání podílu, tedy převod minority od Číňanů zpět na Jaromíra Soukupa, už jen formalita a otázka času.

Daniel Köppl nastínil budoucnost používání tabletů a elektronických čteček | Foto: Šárka Ševčíková

Je podle vás překvapení, že Číňané odcházejí?
Překvapení to není, spekulovalo se o tom už od léta. Nebylo žádným tajemstvím, že Jaromír Soukup si s Jaroslavem Tvrdíkem a Číňany nesedl a hledá nového investora. Respektive stálo to tak, že Soukup buď sežene nového investora, anebo Číňanům odprodá svoje akcie. Společně tam ale nadále být nemohli.

Jak si CEFC vede v ostatních firmách, které v Česku koupila?
Spor se Soukupem není první. Číňané se už rozešli například s bývalým majitelem fotbalové Slavie Jiřím Šimáněm, kde šlo o něco podobného. Tam to dopadlo opačně. Jiří Šimáně po rozporech o financování a řízení klubu svůj podíl naopak Číňanům prodal. Zatím není dotažen jejich vstup do skupiny J&T, kde má CEFC zatím jen 9 procent oproti avizovaným 50 procentům. Další společnosti, které CEFC koupila, tak v nich funguje a podíly stále drží či je zvýšila. Jde například o Žďas, pivovary Lobkowicz či letecký Travel Service.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme