Česko by podle Pilipa půjčit MMF mělo

Asijské akciové trhy byly po ránu na dvouměsíčním maximu. Investory potěšila zpráva o tom, že Mezinárodní měnový fond chce posílit své rezervy až o půl bilionu dolarů, aby mohl efektivně zakročit proti hrotící se evropské dluhové krizi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Pilip

Ivan Pilip | Foto: Filip Jandourek

Jak zástupci Fondu doplnili, jejich pomoc vzhledem k horšícím se vyhlídkám globální ekonomiky nakonec mohou potřebovat i některé mimoevropské země. Fond čeká, že si během následujících několika let země z celého světa vyžádají pomoc v celkové výši jednoho bilionu dolarů.

Tuto část sdělení za trochu překvapující a zároveň zneklidňující považuje exministr financí Ivan Pilip. „Protože zatím se krize soustřeďuje dost výhradně Evropu - a jiné státy se nezdají být zasaženy. Byť některé náznaky přibržďování růstu nebo dílčí nerovnováhy se objevují v případě Číny.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé byl bývalý ministr financí Ivan Pilip

„Zdá se, že je to spíše takové prohlášení, které má přimět i další státy mimo EU, aby do fondu přispěly. Protože, kdyby došlo k příliš velké krizi ve světě, tak by se mohla přenést i mimo Evropu.“

Nikoli dar. Investice

Fond hodlá posílit své rezervy o půl bilionu dolarů, což zahrnuje i 200 miliard, které slíbili Evropané. „Žádný dar to není, je to účast na kapitálu instituce, která peníze ve své historii neztratila a neztrácela. A vrací je, nebo zůstávají jako hodnota akcionářům. Se státním rozpočtem to nemá nic společného,“ reagoval Pilip na domácí debaty o případné účasti Česka.

„Mezinárodní situace je skutečně vážná. Česká republika je členem mezinárodního společenství a měla by se na této pomoci zúčastnit,“ míní Pilip.

MMF považuje bývalý ministr za akceschopný, ale otázkou podle něho je, zda se fondu podaří prostředky získat. „USA nebo Velká Británie účast na navýšení odmítají. A druhá věc je, zda by ty prostředky potom stačily,“ poznamenal Pilip.

„Kdyby došlo k většímu rozšíření krize nad rámec spočítaných peněz, tak by samozřejmě byla situace nezvladatelná i pro Mezinárodní měnový fond. Ale věřme, ža tek zlé to nebude, uzavřel exministr financí Ivan Pilip.

Česká republika zatím neřekla, jak by vypadala případná pomoc eurozóně, prostřednictvím Mezinárodního měnového fondu. Vláda o tom bude jednat příští týden. Do té doby má ministr financí Miroslav Kalousek vypracovat detailnější návrh případné půjčky. Ze zemí mimo eurozónu půjčku zatím vyloučily Británie a Bulharsko.


Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme