Desetníky a dvacetníky končí

Život desetníků a dvacetníků pomalu končí. V obchodě s nimi můžeme platit jen do konce října. V oběhu je přes miliardu hliníkových mincí. Česká národní banka je stahuje proto, že lidé s nimi přestávají platit a nechávají si je doma. Banka potom musí razit nové mince a jejich výroba je podle mluvčí Alice Frišaufové drahá. "Paradoxně výroba 10haléřové a 20haléřové mince stojí průměrně 30 haléřů, tedy víc, než je jejich nominální hodnota." Podle centrální banky připadá na každého z nás 66 vydaných desetníků a 53 dvacetníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Navíc, jak dodává mluvčí centrální banky Alice Frišaufová, lidé tyto mince příliš nepoužívají. "Banka je vydává do oběhu a bohužel oni se zpátky do banky nevracely, neobíhaly. Obchodníci je odmítali přijímat, ani lidé jimi neplatili a nechávali si je doma."

Do ukončení platností drobných mincí zbývá 2 a půl měsíce. I tak by se ale lidé měli desetníků a dvacetníků zbavovat už teď. "Protože nebudou mít problémy s tím, aby je dali dohromady, roztřídili, dali do banky. Ale ani po 1. listopadu, kdy budou desetníky a dvacetníky zrušeny, se nic nestane, protože 1 rok budou komerční banky, které mají pokladní místa, desetníky a dvacetníky vyměňovat, a ještě dalších 5 let budou všechny pobočky České národní banky to budou dělat bezplatně."

Centrální banka proto hledá firmu, která zlikviduje desetníky a dvacetníky. "Desetníky a dvacetníky se poté, co se začnou stahovat z oběhu, soustředí na jedno místo, které samozřejmě podléhá velmi přísným bezpečnostním opatřením. Vybraná firma pak desetníky bezpečným způsobem zlikviduje, tedy rozdrtí a posléze roztaví na normální hliníkový šrot."

Markéta Kaclová, Helena Šulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme