‚Velmi důležité pro naše farmáře – a pro mě!‘ Trump vyzval Čínu k odstranění cel na americké výrobky

Americký prezident Donald Trump řekl, že požádal Čínu o okamžité odstranění veškerých celních tarifů na americké zemědělské výrobky. Žádost odůvodnil tím, že probíhající obchodní jednání mezi oběma zeměmi se vyvíjí dobře a také že v pátek neuvalil zvýšené 25procentní clo na čínské zboží, jak původně sliboval.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Zdroj: Reuters, Reuters

Mluvčí poradní skupiny čínského parlamentu Kuo Wej-min řekl, že obě země pracují na dalších krocích, podrobnosti ale podle agentury Reuters nedodal.

Vyjádření americké hlavy státu přichází několik hodin poté, co obchodní zmocněnec USA uvedl, že pozdrží plánované zvýšení cel na čínské zboží v objemu 200 miliard dolarů (asi 4,5 bilionu korun).

„Požádal jsem Čínu o okamžité odstranění všech celních tarifů na naše zemědělské výrobky (včetně hovězího a vepřového masa atd.) na základě skutečnosti, že dobře pokračujeme v obchodních jednáních,“ uvedl Trump v prohlášení na twitteru. „Je to velmi důležité pro naše farmáře – a pro mě!“ dodal.

Podle agentury AP prezident nezmínil, že Peking tato cla uvalil v odvetě za kroky, které on sám nařídil. Američtí zemědělci jsou klíčovou voličskou skupinou pro Trumpa i republikánskou stranu a obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou na ně těžce dolehla.

I have asked China to immediately remove all Tariffs on our agricultural products (including beef, pork, etc.) based on the fact that we are moving along nicely with Trade discussions....

00:08 – 02. 03. 2019

11923 79192

....and I did not increase their second traunch of Tariffs to 25% on March 1st. This is very important for our great farmers - and me!

00:08 – 02. 03. 2019

9132 66259

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme