Ekonomické informace 1. 11. 2004

Vinaři mohou ode dneška žádat o evropské peníze. Pomohou jim při obměně vinic. Na vyplnění a odeslání žádosti mají přesně měsíc. Uzávěrka je totiž 30. listopadu. Naopak poslední den, mají dnes podniky na to, aby sladily své vnitřní fungování a smlouvy s partnery nebo zákazníky, s evropským soutěžním právem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinice

Vinice | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Po vstupu České republiky do unie totiž dostaly šest měsíců odklad kvůli tomu, aby se nedostaly do potíží. Podle mluvčí hospodářské komory Viktorie Plívové však firmy o této povinnosti mnohdy vůbec nevědí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Plívová: Soutěžní právo

Stávka v Nigérii proti zdražování pohonných hmot se o dva týdny kvůli ramadánu odkládá. Rozhodl o tom tamní odborový svaz s tím, že termín přerušení práce stanovil na 16. listopadu. Stávky v Nigerii, která je členem OPEC a osmým největším světovým producentem ropy přispívají ke zdražování ropy a ropných produktů. Odbory už jednou uspořádaly čtyřdenní výstražnou stávku, a to v polovině října, kdy se snažily přinutit vládu ke zrušení 20procentního zvýšení cen benzinu a nafty.

Výstavbu nového závodu na výrobu výměníků tepla zahajuje dnes v Unhošti na Kladensku japonská společnost Toyo Radiator. V první fázi investuje nejméně půl miliardy korun a v regionu tak vytvoří víc než 100 nových pracovních míst. Výroba by měla být zahájena už v~příštím roce. Radiožurnálu to řekla mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Toyo Radiator

Ekonomové se dnes dozvědí další statistiku nezaměstnanosti v České republice. Statistický úřad totiž zveřejní výsledky výběrového šetření pracovních sil za třetí čtvrtletí. Podle hlavní ekonomky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové je to však už třetí statistika týkající se zaměstnanosti u nás. Navíc prý nemá příliš velkou vypovídací hodnotu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Statistika nezaměstnanosti

Většině uchazečů, kteří podali v Německu žádost o místo učně, bude ještě do konce letošního roku vyhověno. Je to výsledek nové dohody mezi vládou a zaměstnavateli. Pokračuje berlínský zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Učňovská místa

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme