Ekonomické informace 11. 2. 2003

Saúdská Arábie kvůli vývoji v Iráku chce v březnu zvýšit vývoz ropy. Znamená to, že její export se bude pohybovat na nejvyšší úrovni za poslední dva roky. Rijád tak hodlá zamezit zamezit prudkému růstu ceny v případě výpadku zásobování z Iráku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Ceny ale včera spíše padaly, protože obchodníci mají za to, že kvůli postoji Spojených států a evropských zemí je válka v Iráku méně pravděpodobná.

Takzvanou velkou rozpočtovou reformu bude dnes projednávat ministři se zástupci odborů a podnikatelů. Především u daní chce ministerstva financí zjednodušití systém, posílit daňovou spravedlnost a omezit úniky. Návrh počítá také se zavedením povinné minimální daně. Tripartita by se měla vyjádřit i k pracovním smlouvám na dobu určitou. Jejich uzavírání by se podle pravidel Evropské unie mělo omezit. Šéf odborové konfederace Milan Štěch tvrdí, že podnikatelé s změnou souhlasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Štech: Pracovní smlouvy

Chystané propouštění v jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín kritizují odborové organizace energetiků. Elektrárenská společnost ČEZ kvůli úsporám na mzdových nákladech už vloni propustila v obou provozech dohromady 260 lidí. Odbory tvrdí, že další omezení počtu zaměstnanců by mohlo snížit jadernou bezpečnost. Mluvčí dukovanské elektrárny Petr Spilka, ale prohlásil, že nic takového nehrozí.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Spilka: Propouštění

Šéf dukovanských odborů Jiří Jedlička chce ale za své lidi bojovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Jedlička: Námitky odborů

Odboráři proto žádají, aby se s nimi do 19. února sešli ministři financí a průmyslu Bohuslav Sobotka a Jiří Rusnok. V případě, že se schůzka neuskuteční, vyhlásí odbory 20. února stávkovou pohotovost.

Stavba pražské haly pro hokejový šampionát v příštím roce se čím dál tím víc komplikuje. Vlastník pozemku Quonexu Real vypověděl Sazce smlouvy o budoucí kupní smlouvě na parcely. Loterijní společnost údajně dohodu nedodržela, protože nezaplatila Quonexu v termínu padesátimilionovou splátku. Jenže Sazka tvrdí, že peníze nezaplatila kvůli exekuci, které pozemky podlehly a mohou tak skončit ve veřejné dražbě a ne v jejím vlastnictví.

Kvůli nejasnostem s parcelami zastavila před týdnem stavbu haly, kromě už objednaných prací. O případné státní garanci za bankovní úvěry Sazce bude pozítří zřejmě jednat vláda a o den později rozhodne představenstvo společnosti co bude s rozestavěnou halou dál.

Jmění PPF Investičního holdingu převezmě jeho hlavní akcionář Raving Holding. Společnost, která vlastní podíly například v ČP a TV NOVA, tak zanikne. Rozhodli o tom akcionáři na valné hromadě. Jak řekl mluvčí PPF Ivan Lackovič, na nástupnickou firmu přejde všechen majetek, práva, ale i povinnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Lackovič: Nástupce PPF

Akcionáři, kteří neprodali své akcie na jaře loňského roku, kdy probíhal jejich odkup za 400 korun, tak vydělají.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme