Ekonomické informace 12. 10. 2006

Pekárny zřejmě zvednou ceny svých výrobků. Česko loni získalo nejvíc přímých zahraničních investic z nových členských zemí Evropské unie. Ceny ropy na světových trzích dále klesají. Na jejich vývoj má značný vliv přetrvávající dohadování mezi členy kartelu OPEC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chleba v utěrce

Chleba v utěrce | Foto: Lenka Brádlová

Pekárny zřejmě od nového roku zvednou ceny svých výrobků. Důvodem jsou rostoucí ceny obilí, a to v celém světě. Například ceny pšenice na americkém burzovním trhu se vyšplhaly na desetileté maximum. Pečivo by mohlo podražit až o 10 %, chleba až o 30 %. Jak říká předseda dozorčí rady Svazu průmyslových mlýnů Pavel Filip, žito totiž kvůli nízké úrodě a nutnosti dovozů zdražilo proti loňsku téměř na dvojnásobek.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Filip: Žito

Česko loni získalo nejvíc přímých zahraničních investic z nových členských zemí Evropské unie. Jak vyplývá ze statistiky Eurostatu, loni u nás investoři utratili téměř 250 miliard korun. Druhé je Polsko s 220 miliardami. V celé Evropské unii je naše země osmá.Příliv přímých zahraničních investic do naší země navíc rok od roku roste.

Ceny ropy na světových trzích dále klesají. Na jejich vývoj má značný vliv přetrvávající dohadování mezi členy kartelu OPEC. Od minulého týdne se domlouvají na snížení těžby s cílem zabránit dalšímu poklesu cen, konkrétní postup ale zatím neuvedli. Barel ropy Brent se prodává asi za 59 dolarů, americká lehká ropa je ještě nepatrně levnější.

Díky levnější ropě České aerolinie poprvé po dvou letech snižují palivové příplatky. Podle mluvčí ČSA Daniely Hupákové se jejich výše vrátí na úroveň před poslední zvýšení letos v srpnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Hupková: Palivové příplatky

Nižší palivové příplatky se promítnou i do cen leteckých zájezdů. Zlevnění už ohlásil Čedok a také cestovní kacelář Fischer, jak potvrzuje její mluvčí Dan Plovajko.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Plovajko: Letecké zájezdy

Koncern Airbus popřel mediální informace, že by se chtěl zbavit pěti svých závodů v Německu. O jejich zamýšleném prodeji investorům informoval deník Bild. Podle německého listu tak chtěl Airbus snížit výrobní náklady. Podrobnosti má z Berlína náš zpravodaj Jiří Hošek.

Bild s odvoláním na dobře informované zdroje napsal, že závody by se po urychleném prodeji měly stát dodavateli koncernu. Ten by pak jejich výrobky odebíral za výhodnějších cenových podmínek. V pěti továrnách v Dolním Sasku a Bádensku-Württembersku pracuje celkem šest a půl tisíce zaměstnanců. Těch by se podle Bildu sice nedotklo propouštění, ale museli by počítat s výrazně horšími tarifními podmínkami.

Šéf německého Airbusu Gerhard Puttfarcken ale prohlásil, že tyto informace postrádají jakýkoli reálný základ. Německý ministr hospodářství Michael Glos nicméně letecký koncern vyzval, aby urychleně přijal opatření k překonání tíživé situace Airbusu. Glos zároveň zdůraznil, že spolková vláda nasadí všechny páky k záchraně závodů Airbusu na území Německa.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme