Ekonomické informace 12. 2. 2007

Šedesátišestiprocentní podíl v Komerční úvěrové pojišťovně EGAP nejspíš získá belgická státní úvěrová pojišťovna ONDD. Spotřeba elektrické energie v Česku stále roste, loni to bylo skoro o 3 procenta. Tři cukrovary společnosti Eastern Sugar, které chce firma uzavřít, by se mohly přeměnit na lihovary, v nichž by se vyráběl bioetanol. Ekologické zemědělství v se v Česku dál rozšiřuje. Loni se u nás začalo stavět přibližně 43.000 nových bytů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Šedesátišestiprocentní podíl v Komerční úvěrové pojišťovně EGAP nejspíš získá belgická státní úvěrová pojišťovna ONDD. Píše to dnešní vydání týdeníku Euro s odvoláním na informované zdroje. Vyhlášení výsledků tendru momentálně podle Eura čeká na doplnění dozorčí rady EGAPu o místopředsedu, pak by se mělo o vítězi rozhodnout oficiálně. Dozorčí rada předá výsledek vládě a ta by měla nového vlastníka určit do konce února.

Spotřeba elektrické energie v Česku stále roste - loni se zvýšila skoro o 3 procenta na bezmála 60 terawatthodin a stáli za tím především velcí odběratelé. Petr Novák ze společnosti Atlantik Finanční trhy předpokládá, že i v dalších letech bude spotřeba elektřiny šplhat stále výš, ovšem výroba bude klesat, jak budou postupně vypadávat výrobní zdroje ČEZu kvůli zastarávání. Řešení se tak nabízejí do budoucna dvě.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Novák: Spotřeba elektřiny

Tři cukrovary společnosti Eastern Sugar, které chce firma uzavřít, by se mohly přeměnit na lihovary, ve kterých by se vyráběl bioetanol. Ministr zemědělství Petr Gandalovič o tom bude jednat v nejbližších dnech právě se zástupci Eastern Sugar. Jde o cukrovary v Němčicích na Hané, Kojetíně a Hrochově Týnci. Podle šéfa Agrární komory Jana Veleby by se tak mimo jiné zmírnil dopad odchodu cukrovarnické společnosti na zemědělce, protože by měli i nadále odbytiště pro cukrovku

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veleba: Cukrovary

Ekologické zemědělství v se v Česku dál rozšiřuje - jen loni přibylo 134 nových farem, a zvětšila se tak i plocha ekologicky obhospodařované půdy. Ministerstvo zemědělství tento trend přičítá hlavně vyšším dotacím, které budou dostávat tito farmáři po dobu 7 let z programu rozvoje venkova, který z rozhodující části financuje Evropská unie. Ročně by tak do této oblasti mělo jít půl miliardy korun.

Loni se začalo v Česku stavět přibližně 43.000 nových bytů - to je 6procentní meziroční nárůst Odhaduje to ekonom Vladimír Pikora z Next Finace. Přesná čísla dnes zveřejní Český statistický úřad. Podle Pikory byl ale rok 2006 pro stavebníky velmi dobrý.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Nové byty

Tržby v textilním a oděvním průmyslu i loni podle předběžných odhadů klesaly - tentokrát o necelá 4%. Podle Asociace textilního a oděvního průmyslu to ovšem není nižším odbytem, ale posilováním koruny a rostoucími cenami energií. Podle asociace mají dražší energie nákladové dopady na odvětví zhruba 250 milionů korun ročně, zákazníci odmítají akceptovat růst cen a u některých firem už tento vliv začíná být bezprostředním důvodem k omezování a zastavování výroby v Česku. Jen pro ilustraci - průměrná měsíční mzda je v oblasti oděvní a textilní výroby 13.100 korun.

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme