Ekonomické informace 13. 5. 2005

Výprodej bankovních akcií stáhl pražskou burzu na nejnižší hodnotu od konce ledna. Index PX 50 spadl o procento a čtvrt na 100 bodů. Investoři tak reagovali na zprávu, že antimonopolní úřad obvinil Českou spořitelnu, Komerční banku a Československou obchodní banku z vytvoření kartelu v oblasti poplatků a zahájil s nimi správní řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání

Jednání | Foto: www.zce.cz

Pokud podezření prokáže, hrozí bankám pokuta až 10 milionů korun nebo sankce deset procent z čistého obratu, dosaženého za poslední kalendářní rok. Peněžní ústavy obvinění odmítají, Komerční banka podle své mluvčí Marie Petrovové považuje řízení za zcela nepodložené.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Petrovová: Řízení je nepodložené

Světový producent volantů a airbagů Toyoda Gosei dnes zahájí stavbu třetí výrobní haly v KLášterci nad Ohří, kde působí už třetím rokem. Sortiment rozšíří o těsnící pryžové a plastové komponenty do karosérií automobilů, zkušební výrobu chce japonská firma spustit v září.

Ceny ropy se dnes snížily pod 50 dolarů za barel díky vysokým zásobám ve Spojených státech a obavám ze zpomalení růstu světové poptávky. K jejich dalšímu poklesu by podle analytiků mohl přispět růst kurzu dolaru.

Škoda Transportation, dceřiná společnost Škoda Holding, zvítězila v tendru na dodávku 8 pětičlánkových tramvají do polské Wroclavi. Jak potvrzuje tisková mluvčí firmy Radka Pistoriusová, projekt bude z části financován ze zdrojů Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Pistoriusová: Tramvaje

Dovoz ojetých osobních aut se od ledna do dubna proti stejnému období loňska zvýšil o třetinu na více než 40 tisíc aut. Podle údajů o prvních registracích, tak dovoz vozů z druhé ruky o tři stovky překonal prodej nových automobilů. Podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka dalších minimálně 7000 ojetých vozů bylo do ČR dovezeno na náhradní díly.

Vysokorychlostní připojení k internetu přes ADSL by mohlo zlevnit. Český Telecom totiž od června sníží sazby ve své velkoobchodní nabídce pro ostatní operátory, a to až o 48 procent. Podle produktového ředitele společnosti GTS Novera Miloše Mastníka ale náklady operátorů, kteří od Telecomu ADSL kupují, výrazně neklesnou. Výrazně se do nich totiž promítne poplatek 158 Kč za tzv. nadhovorové pásmo, který nedávno stanovil Český telekomunikační úřad.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme