Ekonomické informace 15. 1.2003

Konflikt s Irákem, rovná se vysoká ceny ropy - takové jsou předpovědi analytiků. Jejich slova potvrdilo už oznámení zbrojních inspektorů, že odhalili v Iráku stopy pašovaných zbraní. Cena barelu klíčové ropy Brent poté vyletěla na londýnské burze o 95 centů na více než jednatřicet dolarů. Na začátku případné vojenské akce by mohla dosáhnout až 40 dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice

čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

To by v u nás posunulo cenu benzínu Natural nad 30 korun za litr, tvrdí analytik společnosti Wood and company Tomáš Vyskočil.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Vyskočil: Ceny ropy

Zatím natural v průměru stojí u nás necelých pětadvacet korun a litr nafty se pohybuje kolem jednadvaceti korun 80 haléřů.

Vedení Českých drah se stále nedohodlo se zástupci odborů na mzdovém růstu pro letošní rok. Šéf drah Dalibor Zelený na včerejším jednání zopakoval nabídku podniku zvýšit platy o 6,2 procenta, odboráři ale trvají na růstz o 6,9 až sedm procent. Na dalším kole vyjednávání se obě strany nedohodly.

Dramatičtější je situace ve Škodě Auto a to i přesto, že odbory a vedení firmy se shodli na společném jmenování oficiálního zprostředkovatele. Ten by měl nejpozději do měsíce navrhnout oběma stranám kompromis. Vedení automobilky trvá na růstu mezd v letošním roce o tři a v příštím o 3 celá dvě desetiny procenta. Odbory ale chtějí zvýšit mzdy o více než deset procent. Už tuto sobotu proto zaměstnanci chtějí zrušit směnu na výrobu octávií a připravují se na razantnější a v Česku zatím neobvyklé protestní akce. Management si podle odborového předáka Jaroslava Povšíka musí leccos uvědomit.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Povšík: Odboráři ve Škodě Auto

Novou výrobní halu za 100 milionů korun dnes otevírá firma DIOSS v Nýřanech na Plzeňsku. Společnost má v úmyslu vybudovat nejmodernější evropský závod na výrobu profesionálního nářadí. A má k tomu všechny předpoklady. DIOSS uzavřel desetiletou smlouvu za jednu miliardu korun se švédskou nadnárodní společností Atlas Copco, která jak dodává Lubomír Smatana má osmiprocentní podíl na světovém trhu s nářadím.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Smatana: DIOSS

Konsorcium Airbus oznámilo rekordní počet objednávek na letošní rok. Zákazníci si objednali 350 letounů a to, jak dodává Milan Fridrich je víc než má smluveno konkurenční americká firma Boeing.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme