Ekonomické informace 17. 3. 2006

Český statistický úřad zveřejní výsledky maloobchodu za letošní leden. Trh úvěrů na bydlení by měl být pro spotřebitele přehlednější. Na evropském trhu se poslední dobou objevuje stále více nebezpečných výrobků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky maloobchodu za letošní leden. V prosinci byli ekonomové trochu zklamaní, protože tržby maloobchodníků zpomalily růst a ukázalo se, že domácnosti před svátky své útraty nezvyšovaly i přesto, že se začínaly objevovat první slevy. Podle Vladimíra Pikory ze společnosti NextFinance tak spotřebitelé odložili své nákupy až na leden.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Maloobchodní tržby

Trh úvěrů na bydlení by měl být pro spotřebitele přehlednější. Tuzemské stavební spořitelny a banky totiž přijmou kodex poskytování předsmluvních informací. To podle tajemníka asociace českých stavebních spořitelen Jiřího Šedivého usnadní klientům přístup k informacím, které potřebují.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šedivý: Předsmluvní informace

Dokument také předepisuje jednotnou terminologii. Pro klienty by tak mělo být jednodušší porovnat nabídky od různých spořitelen, všechny by na něj totiž měly mluvit stejným jazykem.

Na evropském trhu se poslední dobou objevuje stále více nebezpečných výrobků. Jen za poslední rok se jejich počet zdvojnásobil. Celkem jich kontroloři objevili na 700 druhů. Naprostá většina tohoto zboží směřuje na evropský trh z jihovýchodní Asie. Alarmující je, že celou čtvrtinu nebezpečných výrobků tvoří hračky. Podle mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů Ivany Pickové se český trh v ničem neliší od zbytku Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Picková: Nebezpečné výrobky na trhu

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme