Ekonomické informace 19. 9. 2005

Akcionáři Českého Telecomu mají dnes poslední možnost prodat své akcie španělské Telefonice. Ministerstvo dopravy dnes otevře obálky s nabídkami zájemců, kteří by chtěli v Česku provozovat elektronické mýtné. O situaci na trhu s ropou budou ode dneška jednat ve Vídni ministři energetiky členských zemí OPECu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Českého telecomu

Budova Českého telecomu | Foto: Jan Rosenauer

Akcionáři Českého Telecomu mají dnes poslední možnost prodat své akcie španělské Telefonice. Většinový vlastník firmy nabízí 456 korun za kus. Podle analytika Raiffeisen Bank Jindřicha Svátka by ale držitelé akcií měli jejich prodej ještě zvážit.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Svátek: Akcie Českého Telecomu

Ministerstvo dopravy dnes otevře obálky s nabídkami zájemců, kteří by chtěli v Česku provozovat elektronické mýtné. Je jich údajně necelá desítka. Ze soutěže vzejde dodavatel, a tím i samotná technologie, kterou se v Česku ujeté kilometry budou měřit. Mýtné mají platit nákladní vozidla nad 12 tun, a to od roku 2007 v první fázi na necelé tisícovce kilometrů dálnic.

Přes 900 milionů korun bude stát rozsáhlá přestavba autobusového nádraží v Českých Budějovicích, která by měla dnes začít. Na jeho místě by mělo vzniknout dopravně-obchodní centrum s více než sedmi sty parkovacími místy, obchody a dalšími službami. Podrobnosti dodává předseda představenstva společnosti ČSAD Jihotrans Miloslav Mrkvička.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Mrkvička: ČSAD Jihotrans

O situaci na trhu s ropou budou ode dneška jednat ve Vídni ministři energetiky členských zemí OPECu. Prezident Organizace zemí vyvážejících ropu Ahmad Fahd Sabah na pravidelné schůzce navrhne zvýšit denní těžbu kartelu o 500.000 barelů.

Němečtí spotřebitelé mají zřejmě pravdu, když odmítají platit zvýšenou cenu za spotřebu plynu. Jak informuje náš zpravodaj v Německu David Šťáhlavský, první soud mezi neplatiči a koncernem e.on už začal v Hamburku, žalobu na plynárenské závody hodlají podat také v Brémách a zřejmě i v Sasku.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Žaloby

České podnikatele zřejmě čekají další problémy. Přinese je novela zákona o dani z přidané hodnoty, která začne platit za necelé dva týdny. Hrozí, že si budou moci DPH odpočítavat až v momentě, kdy prodají, co vyrobili - a to by jim mohlo způsobit vážné finanční potíže. Proti novele zákona se ostře postavila Hospodářská komora České republiky. Její prezident Jaromír Drábek tvrdí, že novela neprošla řádným přípomínkovým řízením a navíc má zákon vejít v platnost velmi rychle.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Drábek: Novela zákona o DPH

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme