Ekonomické informace 2. 3. 2001

Budeme hovořit o vývoji státního rozpočtu, o zahájení výroby vagónů ve Vítkovicích i o perspektivách brněnského Zetoru. V neposlední řadě i o produkci likérky Stock v Plzni-Božkově.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničních věcí Jan Kavan bude dnes ve poslanecké sněmovně vysvětlovat, proč naše země nebude při jednáních o vstupu do Evropské unie požadovat některá přechodná období. Vláda se například vzdala možnosti odkladu liberalizace trhu s elektřinou nebo využívání nižší daně z přidané hodnoty pro telekomunikační poplatky.

Státní rozpočet vykázal v únoru přebytek ve výši 3miliardy 300 milkionů korun. Jak uvedl mluvčí ministerstva financí Libor Vacek, stát utratil přibližně 87 miliard a inkasoval 90 miliard korun.

ČKD Vagónka zahájí v polovině března výrobu osobních železničních vozů v zrekonstruovaných halách akciové společnosti Vítkovice. Podrobnosti má Ivo Čelechovský, ČR Ostrava.

Ostravská Nová huť vykázala za leden čistý zisk ve výši 21,5 miliónu korun. Podle mluvčí Sylvy Mazurkové huť od počátku letošního roku vyrábí na maximum.

Do léta by měl být známo. kdo koupí brněnský Zetor. Podle nového náměstka generálního ředitele Konsolidační banky pro restrukturalizaci a správu aktiv Miroslava Zámečníka závisí rychlost a úspěšnost prodeje na tom, zda věřitelé budou souhlasit se soudem povoleným vyrovnáním. V případě že ne, Zetor půjde do konkursu.

Přes 25 milionu litrů lihovin prodala loni společnost Stock v Plzni-Božkově. Je to rekordní výsledek, který ve finančním vyjádření představuje za loňský rok čistý zisk 372 milionu. Generální ředitel Stocku Martin Petrášek je proto spokojen.

Exportéři mohou soutěžit o titul Objev roku. Jedná se o novou kategorii v soutěži Exportní cena DHL - vládní agentura na podporu vývozu Czechtrade ocení exportéra, který v běžném roce nejvíce expandoval na nový zahraniční trh, kam až dosud nevyvážel. Podle ředitele Czechtradu Martina Tlapy je to pro českou ekonomiku důležité, neboť většina exportu se soustřeˇduje na malý počet převážně sousedních zemí.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme