Ekonomické informace 2. 7. 2004

Schodek státního rozpočtu se ke konci června přiblížil částce 50 miliard korun. Během prvního dne, kdy mohli podnikatelé a organizace podávat žádosti o podporu ze strukturálních fondů Evropské unie, byli nejaktivnější lidé na jižní Moravě. Čeští zemědělci, kteří chtějí kupovat půdu, by mohli mít snadnější jednání s bankami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Sázkaři, kteří nefandili českým fotbalistům, mohli na včerejší výhře Řeků hodně vydělat. Celkový objem sázek u nás přesáhl 100 milionů korun. A 95 procent sázejících věřilo v naše vítězství. Jaká byla rekordní výhra, zatím nevím. Zato vím, jak hospodařila odstupující vláda.

Schodek státního rozpočtu se ke konci června přiblížil částce 50 miliard korun. Od května tak vzrostl více než o 4 miliardy. Vláda za letošní první pololetí ale hospodařila s menším schodkem než vloni, protože vybrala více peněz na daních a poplatcích - téměř 200 miliard korun. Daně a inkaso pojistného na sociální zabezpečení tvoří pětadevadesát procent příjmů rozpočtu. Mluvčí ministerstva financí Marek Zeman ví, jak se na výběru daní podepsala legislativa.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Výběr daní

Během prvního dne, kdy mohli podnikatelé a organizace podávat žádosti o podporu ze strukturálních fondů Evropské unie, byli nejaktivnější lidé na jižní Moravě. Ze 102 žádostí, které přišly z celé republiky, jich 42 dostala právě jihomoravská kancelář agentury CzechInvest. Pokud ještě s podáním žádosti váháte, nezapomeňte, že formou dotace můžete dostat jen 46 procent nákladů na svůj projekt. Kde se dozvíte podrobnosti, to vám poradí šéf CzechInvestu Martin Jahn.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Žádosti o podporu ze struktur. fondů

Starostové některých obcí na severní Moravě nesouhlasí s postupem finanční skupiny Penta, která ovládá Severomoravské vodovody a kanalizace. Nelíbí se jim rozhodnutí valné hromady o výplatě dvou a čtvrt miliardy korun dividend z loňského i předloňského zisku a z kapitálových fondů. Zástupci obcí se obávají, že společnost nebude mít na investice. Někteří starostové, kteří jsou členy orgánů vodovodů a kanalizací, ovšem proti postupu Penty nic nenamítají.

Německá vláda požaduje po firmách, které měly zprovoznit nový systém výběru mýtného pro nákladní vozy na německých dálnicích, odškodné téměř 4 miliardy eur za zpoždění. Mýtné mělo fungovat od loňského srpna, ale stále ještě není v provozu.

Ruská ropná společnost Jukos včera oznámila, že soud nařídil bankám zmrazit její účty. Prohlášení Jukosu přišlo jen několik hodin poté, co soudní vykonavatelé předali firmě výměr na zaplacení daňového nedoplatku v hodnotě téměř 3 a půl miliardy dolarů z roku 2000. Jukos se obává, že zaplacení tak vysoké sumy by jej mohlo přivést k bankrotu. Obstavení účtů může zastavit celou činnost ropného gigantu. Hodnota Jukosu, před rokem nejcennější ruské firmy, klesla od říjnového zatčení jeho majitele Michaila Chodorkovského na polovinu. Včera šel kurz dolů o dalších o 12 procent.

Čeští zemědělci, kteří chtějí kupovat půdu, by mohli mít snadnější jednání s bankami. Roste totiž počet těch bankovních domů, které akceptují záruky a podpory rolnického fondu. Financování nákupu nestátní půdy by tedy nemělo podnikatele v zemědělství tolik zatížit - říká šéf Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu Lubomír Netolický.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Netolický: Financování nakupování půdy

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme