Ekonomické informace 20. 12. 2006

Setuza nabídla státu 580 miliónu za urovnání všech sporů. Ministerstvo financí usiluje o sloučení výběru daní a sociálního a zdravotního pojištění. J&T si stěžuje antimonopolnímu úřadu na cenovou politiku Mostecké uhelné. V Británii se bude stavět velká větrná elektrárna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Setuza

Setuza | Foto: Setuza

Společnost Setuza nabídla státu 850 miliónů korun za to, že s ní urovná všechny spory. Stát se s potravinářskou firmou pře kvůli čtyřmiliardové pohledávce, kterou uplatňuje Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. V polovině listopadu na návrh státu soud nařídil na Setuzu exekuci. Předseda představenstva Setuzy František Janů tvrdí, že jde o nabídku, která je na samé hranici ekonomické únosnosti Setuzy. Podle mluvčí ministerstva zemědělství Táni Králové je ale suma nedostatečná, protože pohledávka je mnohem vyšší.

Ministerstvo financí chce sloučit výběr daní a sociálního a zdravotního pojištění. Návrh předkládá na dnešní zasedání vlády. Měl by ulehčit plátcům daní a pojistného, protože by v praxi jednali pouze s jediným úřadem. Podle ekonoma Davida Marka z Patria Finance nehrozí, že by například financemi určenými na důchody stát zalepoval díry ve zdravotnictví.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Daně

Akcie obchodované pražskou burzou postihl nejsilnější cenový propad za poslední půlrok. Trh podle hlavního indexu PX klesl o 2,5 procenta. Největší ztrátu zaznamenal ČEZ, akcie spadly o 5,5 procenta. Za výprodejem byly podle odborníků ztráty vyspělých zahraničních burz a vybírání zisků před koncem roku. Ještě v pondělí přitom index uzavřel na dalším historickém maximu a letošní zisk posunul výš nad deset procent.

Skupina J&T ze skupiny United Energy si u antimonopolního úřadu stěžuje na cenovou politiku Mostecké uhelné společnosti. Ta u nás vyprodukuje asi třetinu hnědého uhlí, na rozdíl od Severočeských dolů a Sokolovské uhelné ale údajně zneužívá své dominantního postavení na trhu. Jak, vysvětluje spolumajitel J&T Daniel Křetínský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Křetínský: Trh s uhlím

J&T současně požaduje, aby ceny uhlí začal regulovat stát. Předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina takové návrhy odmítá. Mluvčí skupiny Czech Coal Radek Stavěl tvrdí, že Mostecká uhelná ke všem zákazníkům přistupuje stejně, přičemž cena vzniká na tržních principech. Vysvětluje také, proč společnost neuzavírá dlouhodobé smlouvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Stavěl: Ceny uhlí

Dnes je naposledy v tomto roce možné platit daně finančním úřadům v hotovosti na jejich pokladnách. Podle mluvčího ministerstva financí Jaroslava Růžka se to ale dotkne jen minima lidí, většina platí bezhotovostně.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Růžek: Platba daní

Britská vláda vydala souhlas se stavbou obrovské větrné elektrárny o výkonu 1000 MW, která má zásobovat asi třetinu londýnských domácností. Podle ministra průmyslu a obchodu Alistaira Darlinga to bude největší větrná elektrárna v moři na světě. Bude umístěna v ústí řeky Temže mezi Margate a Clactonem asi 20 kilometrů od pobřeží.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme