Ekonomické informace 21. 8. 2001

Na Ministerstvu financí se sešly požadavky jednotlivých resortů na peníze pro příští rok. Problémy vládě nepřináší jen rozpočet, ale také dovozci ojetých automobilů. Makléřskou společnost Bradley, Rosenblat a Company poslal pražský Městský soud do konkursu. Konkurs čeká i společnost Desta CZ z Chlumce nad Cidlinou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Ministerstvu financí se sešly požadavky jednotlivých resortů na peníze pro příští rok. Ty zřejmě převyšují vládou schválený rozpočtový rámec výdajů o několik desítek miliard korun. Ministerstvo z těchto podkladů připraví první verzi státního rozpočtu na příští rok, který by měla vláda projednat do 10. září a do konce měsíce jej pak předloží sněmovně. Letošní schodek státních financí nejspíše výrazně překročí plánovanou devětačtyřicetimiliardovou hranici. To je také jeden z důvodů proč v příštím roce hrozí rozpočtové provisorium. ODS totiž, jak potvrdil její předseda Václav Klaus po jednání širšího vedení strany, váhá s podporou vládního návrhu rozpočtu na rok 2002.

Podle Klause v případě, že vláda nepředloží sněmovně reálný návrh, mělo by se uskutečnit jednání parlamentních stran. To by mělo omezit hrozbu rozpočtového provisoria a také přinést kvalitnější rozpočet, protože jím se má řídit nejen tato vláda, ale také kabinet, který bude sestaven po červnových volbách do poslanecké sněmovny.

Problémy vládě nepřináší jen rozpočet, ale také dovozci ojetých automobilů. Ti ovšem tvrdí pravý opak. Ministerstvo dopravy svými předpisy, zejména o technických kontrolách, likviduje údajně jejich živnost. Sdružení dovozců sice včera ukončilo blokádu tohoto ministerstva, ale záleží na výsledku jednání s premiérem příští týden, zda své protesty začátkem září neobnoví. Pak by je pocítili především občané, kvůli blokovaným silnicím.

Makléřskou společnost Bradley, Rosenblat a Company poslal pražský Městský soud do konkursu. V červenci v souvislosti s pádem akcií Komerční banky přestala firma reagovat na příkazy klientů. Komise pro cenné papíry proto tehdy vydala předběžné opatření, kterým jí pozastavila činnost. Podle mluvčí Komise pro cenné papíry Radky Procházkové se jejich obavy potvrdily.

Konkurs čeká i společnost Desta CZ z Chlumce nad Cidlinou. O tomto krajním opatření rozhodl Krajský soud v Hradci Králové. Jak informuje Jaroslav Zvára prohlášením konkursu tak končí historie firmy vyrábějící vysokozdvižné vozíky a další manipulační techniku.

Plzeňská společnost Škoda Energo se pustila do opravy části turbíny pro jadernou elektrárnu Temelín. Jde o díl, který se při dubnových testech prohnul o 15 setin milimetru na přibližně devíti metrech délky. Po své opravě bude sloužit v elektrárně jako náhradní. Opravu, která přijde na jeden milion korun, bude hradit generální dodavatel, tedy Škoda Praha. Vedoucí konstruktér společnosti Škoda Energo Jan Ružička tvrdí, že oprava dílu neovlivní jeho kvalitu.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme