Ekonomické informace 22. 11. 2005

České firmy si mohou přivydělat na emisních povolenkách. Evropský parlament má dnes schválit směrnici "Port Package II". Podle Mezinárodní odborové ústředny pracovníků v dopravě dokument přímo ohrožuje tisíce pracovních míst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrárna

elektrárna | Foto: Univerzita Bratislava

Premiér Jiří Paroubek požaduje vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže k výsledkům tendru na vybudování a provozování mýtného. Bez pozitivního stanoviska úřadu nelze přistoupit k realizaci záměru, uvedl premiér v dopisu ministru dopravy Milanu Šimonovskému.

Rozpočtový výhled České republiky na roky 2006 až 2008 je promarněnou příležitostí zrychlit konsolidaci veřejných financí země. Vyplývá to ze zprávy, kterou na své internetové stránce zveřejnil Mezinárodní měnový fond.

České firmy si mohou přivydělat na emisních povolenkách. Rejstřík povolenek už u nás funguje přes měsíc. Podle ředitele odboru ekologické energetiky ministerstva průmyslu a obchodu Ladislava Pazdery tak našim firmám v obchodování s nimi už nic nebrání.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Pazdera: Emisní povolenky

Obchodování s emisemi skleníkových plynů je věnována konference, která dnes začíná v Praze.

Evropský parlament má dnes schválit směrnici "Port Package II". Podle Mezinárodní odborové ústředny pracovníků v dopravě dokument přímo ohrožuje tisíce pracovních míst. Stovky přístavních dělníků proto v pondělí pořádali protestní akce, např. v Bruselu ale výjimkou nebylo ani Německo, kde k účasti vyzvala silná doborová organizace ver.di. Další podrobnosti má stálý zpravodaj Českého rozhlasu ve Spolkové republice David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Protestní akce

V Plzni bude dnes slavnostně otevřeno nové kontaktní centrum čínské počítačové společnosti Lenovo. Ponese název ThinkCentre a bude po Praze teprve druhé v republice. Lenovo přitom před časem převzalo divizi osobních počítačů amerického gigantu IBM. Podrobnosti má redaktorka Jana Kosová.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kosová: ThinkCentre

21 nejvyšších představitelů států asijsko pacifického regionu řešilo v jihokorejském Pusanu dopady ptačí chřipky a liberalizaci světového obchodu. Na asijské zvláště zemědělské zboží jsou mnohdy v Evropě uvalována zvláštní cla, která mají snížit jejich dovoz. To se samozřejmě dotčeným státům nelíbí. Jak dodává spolupracovník Radiožurnálu v Jižní Koreji, reportér TV Prima Radim Vaculovič snaží se proto domluvit na společné strategii.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Vaculovič: Strategie

Téměř rok po loňské ničivé vlně tsunami v Asii si Evropská komise pochvaluje rychlost a kvalitu své vlastní pomoci. Z víc než dvou miliard eur slíbených členskými státy a Evropskou komisí na humanitární pomoc a rekonstrukční práce prý byla většina peněz přidělena na konkrétní projekty a přes 700 milionů eur už bylo vyplaceno. Komise zároveň odmítla kritické hlasy, že se peníze na pomoc vyplácejí pomalu.

Milan Kopp, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme