Ekonomické informace 22. 12. 2006

Obchodníci dnes a zítra očekávají největší nápor zákazníků za celý rok. Letošek byl pro chovatele ryb na jižní Moravě mírně podprůměrný. Transgas se dohodl s Gazpromem na dodávkách ruského plynu do roku 2035. České dráhy podepsaly s odbory kolektivní smlouvu, mzdy porostou o 5,6 procenta. ČSA si na příští rok naplánovaly zisk ve výši 42 milionů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Obchodníci dnes a zítra očekávají největší nápor zákazníků za celý rok. Podle průzkumu agentury Factum Invenio ale čtyři lidé z deseti plánují odložit nákupy kvůli povánočním slevám a výprodejům, které začnou už 26. prosince. Ceny zimních sportovních potřeb nebo textilu mohou spadnout až o polovinu. Dá se také očekávat, že v povánočních výprodejích některých řetězců bude mnohem více zboží, než je zvykem, říká jednatel hypermarketu Globus Petr Vyhnálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Vyhnálek: Povánoční výprodeje

Letošek byl pro chovatele ryb na jižní Moravě mírně podprůměrný. Úlovky nepříznivě ovlivnila dlouhotrvající zima a kruté mrazy, stejně jako následné povodně nebo červencové sucho. Největší chovatel ryb na jižní Moravě, Rybníkářství Pohořelice, letos vylovilo kolem 1100 tun ryb, což je asi o 300 tun méně, než je dlouhodobý průměr. Vánočních kaprů je přesto dostatek, největší ztráty jsou na násadách.

Transgas se dohodl s Gazpromem na dodávkách ruského plynu do roku 2035. Firma Gazprom bude dodávat devět miliard metrů krychlových plynu ročně, to je zhruba 70 procent celkového odebíraného množství. Zbytek přitéká z Norska. Smlouva s Gazpromem se netýká cen, které reagují na aktuální změny na světových trzích.

Největší zaměstnavatel v zemi - České dráhy - se dohodly se železničářskými odbory na růstu mezd pro příští rok o 5,6 procenta. Je to nepatrně méně než letos. Podle mluvčího firmy Aleše Ondrůje je podepsaná kolektivní smlouva v souladu s podnikatelským plánem firmy, který předpokládá, že v roce 2007 budou mít dráhy zisk 50 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Ondrůj: Kolektivní smlouva

ČSA si na příští rok naplánovaly 42milionový zisk. Proti letošnímu roku, kdy očekávají ztrátu 490 milionů, by to bylo zlepšení o víc než půl miliardy korun. Obchodní plán schválila dozorčí rada ČSA, mluvčí firmy Daniela Hupáková dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Hupáková: Obchodní plán ČSA

O více než desetinu by letos měla podle odhadů vzrůst souhrnná produkce členů Unie výrobců lihovin. Podle prezidenta unie Vladimíra Steinera celkový objem výroby zřejmě překročí 500.000 hektolitrů proti loňským 445. Zvýšení produkce jde zejména na úkor černého nezdaněného trhu, k jehož potírání přispělo zavedení kolků. Původně se ale likérky vůči kolkování stavěly spíš negativně.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme