Ekonomické informace 22. 8. 2006

Česká inspekce životního prostředí udělila další pokutu kvůli nelegálnímu odpadu. Tři pekárenské společnosti Penam, Delta a Odkolek zase dostaly pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Letošní rok je příznivý pro akcionáře, protože se dočkají rekordních dividend.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

skládka

skládka | Foto: David Hertl | Zdroj: Český rozhlas

Za nelegální dovoz odpadu z Německa do Milovic na Nymbursku dostala firma AM Servis pokutu 2 miliony 700 tisíc korun od České inspekce životního prostředí. Rozhodnutí o udělení pokuty už nabylo právní moci. Týká se tisíce pět set tun komunálního, plastového a textilního odpadu, který uskladnila v objektu bývalého vojenského prostoru na letišti Boží Dar. Mluvčí inspekce Ivana Awwadová přiznává, že rozhodnutí o výši pokuty bylo složité.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Awwadová: Pokuta ČIŽP

A další sankce. Tři pekárenské společnosti Penam, Delta a Odkolek dostaly pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Musí zaplatit téměř 53 miliony korun za kartelovou dohodu. Antimomopolnímu úřadu se nelíbilo společné skokové zvýšení cen pečiva zhruba o pětinu v listopadu 2003. Původní výše pokuty byla 120 milionů korun, v řízení druhého stupně ji úřad snížil na 66 milionů. Proč nakonec jen 53 milionů, zdůvodnil předseda úřadu Martin Pecina.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Pecina: Snížení sankce

Letošní sklizeň bude nízká a obilí nekvalitní, říkají zemědělci. To jim způsobí značné škody. Ty budou v některých regionech tak velké, že mohou zejména menší rolníky existenčně ohrozit. Agrární komora proto jedná s ministerstvem zemědělství o možné pomoci ze strany státu. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se totiž podobným škodám na sklizni nedá předcházet, protože pojištění proti nim vůbec neexistuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veleba: Sklizeň

Letošní rok je příznivý pro akcionáře, protože se dočkají rekordních dividend. Alespoň společnosti, které obchodují své emise v rámci tuzemského volného trhu, vyplatí v letošním roce na dividendách přes 46 miliard korun. V meziročním srovnání se jedná o více než padesátiprocentní navýšení objemu. Celých 70% z celkové částky vyplatí pouze tři společnosti, a to Telefonica O2, Komerční banka a ČEZ. Proč jsou letos firmy tak štědré, ví Petra Doležalová z České kapitálové informační společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Doležalová: Dividendy

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme