Ekonomické informace 23. 1. 2004

Ceny akcií na pražské burze překonaly devět let starý rekord. Moravské sklárny Květná na Uherskobrodsku mají nového majitele. Letecká společnost Travel Service začne od 1. května pod značkou Smart Wings nabízet pravidelnou dopravu za nižší ceny, než je dosud běžné. Slavnou fotografickou firmu Kodak čeká propouštění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Příznivou zprávu ohlásila pražská burza. Ceny akcií překonaly devět let starý rekord. Hlavní index PX 50 se přehoupl přes 693 body. Poslední překážkou na cestě k současnému rekordu bylo 691 bodů, které index zaznamenal koncem března 2000 v období světové nákupní horečky po technologických akciích. Rychlý růst akcií odborníci zdůvodňují blížícím se vstupem do EU a privatizací.

Česká měna se vrátila pod hranici 26 korun za dolar - a to na kurs 25,86. Vůči euru nakonec zpevnila na 32,86 Kč za euro.

Moravské sklárny Květná na Uherskobrodsku mají nového majitele. Stala se jím společnost Synex CZ. Od roku 2002 vlastnili sklárny odboráři, kteří je tak zachránili před uzavřením. Předseda představenstva Synexu Filip Šedivý ujistil, že výrobu v Květné nepřeruší.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Šedivý: Sklárny Květná

Privatizační komise doporučila vládě, aby se novým vlastníkem brněnského podniku Královopolská stala firma Královopolská Ria. Oznámila to mluvčí Fondu národního majetku Petra Krainová.

Letecká společnost Travel Service začne od 1. května pod značkou Smart Wings nabízet pravidelnou dopravu za nižší ceny, než je dosud běžné. Prahu spojí s Paříží, Madridem, Kodaní, Curychem a Amsterodamem. První nízkonákladová společnost u nás ale podle generálního ředitele Romana Vika nehodlá přetahovat cestující klasickým aeroliniím.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Vik: Travel Service

Česká republika patří ve využívání internetu ke špičce mezi kandidátskými zeměmi, zaostává ale za průměrem členů Evropské unie. Internet u nás využívá 40 procent lidí, v Estonsku 60 a ve Slovinsku 45. V EU je to ale 54 procent a v USA dokonce více než tři čtvrtiny populace. Výzkum zpracovala firma SCaC.

Dánský pivovarnický gigant Karlsberg expandoval na německý trh, když pohltil tamní koncern Holsten. Informuje náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Karlsberg

Společnost Kodak propustí 15 000 zaměstnanců po celém světě. Lidé totiž dávají přednost digitálním snímkům, a tak její zisky dramaticky klesají. Jak informuje ze Spojených států naše spolupracovnice Eva Lizcová, slavná fotografická firma musí šetřit.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Lizcová: Potíže Kodaku

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme