Ekonomické informace 23. 5. 2001

Komise pro cenné papíry zatím nezačala s fyzickou kontrolou ve zkrachovalé společnosti Private Investors. Miroslav Zámečník odchází z Konsolidační banky. Na jižní Moravě bude asi nejdražší voda. c

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komise pro cenné papíry zatím ještě nezačala s fyzickou kontrolou ve zkrachovalé společnosti Private Investors. Dosud se jí totiž nepodařilo předat protokol o jejím zahájení. Jinak by totiž komise mohla vstoupit do budovy společnosti pouze za asistence policie. Tento razantní krok se zatím podařilo oddálit při jednání s vedením firmy, ale termín, kdy kontrola skutečně proběhne, mluvčí komise Radka Procházková nesdělila.

Ministerstvo financí jmenovalo likvidátorku penzijního fondu Thalia na základě rozhodnutí valné hromady. Jak připomněl mluvčí ministerstva Libor Vacek, Thalia byla nejmenším penzijním fondem s patnácti sty klienty.

Člen bankovní rady a náměstek generálního ředitele Konsolidační banky Miroslav Zámečník následoval svého bývalého šéfa a rezignoval na obě své funkce. Zámečník opouští Konsolidační banku jen týden poté, co ministr financí Jiří Rusnok odvolal z funkce generálního ředitele Ladislava Řezníčka. Podle mluvčího Jiřího Pekárka Zámečník končí v bance právě dnes.

Fond národního majetku zatím eviduje 14 dopisů od potenciálních investorů do českého plynárenství. Jak připomněla mluvčí fondu Jana Víšková, zájemci se ucházejí o akcie státu v Transgasu společně s podíly v regionálních distribučních společnostech, které patří jednak státu a také obcím.

Jižní Morava bude mít asi nejdražší vodu v republice. Schválením nového zákona o zpoplatnění odběrů podzemní vody Poslaneckou sněmovnou byli vodohospodáři velmi nepříjemně zaskočeni. V Brně a okolí se totiž kubík vody zdraží o 2 koruny kvůli splácení státní investice do budovaného Vírského vodovodu a minimálně o stejnou částku poté, co zákon začne platit. Podle generálního ředitele jedné z jihomoravských vodárenských společností Miroslava Vykydala to ale nakonec bude o více než o dvě koruny.

Jednotná evropská měna Euro se propadla na své šestiměsíční minimum vůči americkému dolaru. Prodávala se za 87 amerických centů. Podle šéfa analytiků Komerční banky Jana Vejmělka pokles Eura ovlivnila zejména hospodářská situace v Německu a celé západní Evropě a růst inflace. Podobný vývoj se dá předpokládat i u české ekonomiky.

Reforma podpory chudých regionů v Evropské unii se odkládá. Tímto závěrem skončilo jednání zástupců členských i kandidátských zemí v Bruselu. Na propojení změn v regionální podpoře a příjetí nových členů trvalo především Španělsko z obavy, že ztratí nárok na finanční pomoc z Bruselu. Jak informuje Milan Fridrich, unie tento požadavek zamítla.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme