Ekonomické informace 24. 3. 2005

Rozhodnutí Evropské unie změkčit podmínky uplatňování rozpočtových pravidel Paktu stability a růstu zvýší vyhlídky Polska, Slovenka a Maďarska na rychlejší přijetí eura. Česko to neovlivní, dokud nezačne s penzijní reformou, napsala mezinárodní ratingová agentura Fitch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurobankovky

Eurobankovky | Foto: Jan Rosenauer

Zájemci o koupi bývalého sídla Českého statistického úřadu v Praze na Invalidovně mají dnes poslední den k podání nabídek. Jediným kritériem pro výběr vítěze je nabídnutá cena. Podle Romana Proroka, mlučího úřadu, chce ČSÚ za budovu získat minimálně 195 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Prorok: ČSÚ

Navzdory optimistickým prognózám německé vlády, ekonomická situace v zemi se nelepší. Spíše naopak. Dokazuje to pravidelný průzkum podnikatelského prostředí, index prestižního mnichovského institutu Ifo. Jak informuje náš Berlínský zpravodaj David Štáhlavský, údaj naznačuje, že se hospodářský růst v Německu zpomaluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Hospodářský vývoj

Zhoršení indexu Ifo oslabilo euro, naopak vyhlídky na silný ekonomický růst v USA, který už vede k posilování inflace, podpořilo posílení dolaru.

Privatizační komise pro prodej hutní společnosti Vítkovice Steel má na svém dnešním zasedání prozkoumat nabídky zájemců o tento podnik. Podle mluvčího mnisterstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinace se ale nebude rozhodovat o tom, který ze zájemců postoupí do dalšího kola.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Mravinac: Vítkovice Steel

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zjistil, že komory a profesní sdružení nejčastěji porušují zákon při stanovování ceny. Jedná se buď o jejich konkrétní výši či minimální úroveň, která vede ke zdražování. to má podle předsedy úřadu Josefa Bednáře negativní dopady na peněženky občanů.

Až jednu miliardu korun budou muset zřejmě zaplatit čeští mobilní operátoři za zavedení možnosti ponechat si mobilní číslo i při změně operátora. Tuto povinnost jim ukládá zákon o elektronických komunikacích, který podepsal prezident Václav Klaus. Největší operátor na trhu, společnost EuroTel, odhaduje, že její náklady dosáhnou 200 až 400 miliónů korun, jak nám řekla mluvčí EuroTelu Diana Dobálová.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Dobálová: EuroTel

Zákon má sice začít platit již letost v květnu. Mobilní operátoři ale dostali osmiměsíční přechodnou lhůtu na přípravu nového systému.

Slovenská firma General Factoring se definitivně stala majitelem sporné pohledávky IP Banky za ČSOB. Pohledávku ve výši 40 miliard korun vydražila už v prosinci loňského roku. Podle mediálního zástupce dražebníka pohledávky, firmy Clanroy Sales, Pavla Kočiše, za ni General Factoring zaplatila 104 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kočiš: General Factoring

40miliardová sporná pohledávka se zároveň stala nejdražším draženým předmětem u nás. Podle Kočiše lze očekávat, že v budoucnu se budou na dražbách objevovat pohledávky za ještě větší částky.

Milan Kopp, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme