Ekonomické informace 26. 9. 2006

Prodejem části akcií společnosti ČEZ chce vláda vylepšit hospodaření státu v příštím roce. Cena benzinu stále klesá. Hutní společnost Vítkovice Steel se chce vrátit na ruské trhy a také finanční skupina PPF se zaměřuje východním směrem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání benzinu do auta

Čerpání benzinu do auta | Foto: www.nethirlap.hu

Prodejem části akcií společnosti ČEZ chce vláda vylepšit hospodaření státu v příštím roce. Na stranu příjmů by si tak připsala 31 miliard korun a deficit státního rozpočtu by se vyšplhal na 91 miliard. Sociální demokraté ovšem s privatizací ČEZu nesouhlasí a navrhují spíše prodat část podílu v Letišti Praha. Podle analytika Michala Brožky z Raifeisen Bank ale více záleží na tom, jak budou peníze využity.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Brožka: Rozpočet

Cena benzinu stále klesá. Jak vyplývá to z údajů společnosti CCS, litr nejprodávanějšího Naturalu 95 za poslední týden zlevnil o 57 haléřů na průměrných 30 korun 10. Jak dodává analytik společnosti Colosseum Stanislav Šuba, hlavní příčinou jsou především klesající ceny ropy a končící motoristická sezona.

Přehrát

00:00 / 00:00

S. Šuba: Benzin

Cena ropy klesla pod 60 dolarů a je tak nejlevnější za posledních 6 měsíců.

Hutní společnost Vítkovice Steel se chce vrátit na ruské trhy. Ostravská firma, která je od loňska součástí holdingu Evraz Group, prodává více než polovinu své produkce do zemí Evropské unie. Teď plánuje návrat na svá dřívější působiště, kde za posledních 15 let neuzavřela ani jeden kontrakt. Plány Vítkovic komentuje generální ředitel společnosti Vladimír Bail.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bail: Vítkovice Steel

Také finanční skupina PPF se zaměřuje východním směrem. Strategickému rozvoji nově vytvářeného mezinárodního pojišťovacího holdingu se bude věnovat dosavadní generální ředitel České pojišťovny Ladislav Bartoníček.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Bartoníček: PPF

Bartoníček zůstane šéfem představenstva největší tuzemské pojišťovny, ve funkci generálního ředitele ho ale vystřídá Lard Friese.

Rychle se rozvíjející východní trhy lákají i další české společnosti. Přes osm desítek firem se ode dneška představuje v ruském Jekatěrinburgu, správním centru sibiřské Sverdlovské oblasti. Česká národní výstava by měla přispět k rychlejšímu rozvoji obchodních vztahů mezi Českem a tímto regionem. Podrobnosti má mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Kateřina Koubová.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Koubová: Výstava

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme