Ekonomické informace 27. 10. 2004

Se zpřísněním podmínek pro stavební spořitelny počítá novela zákona, kterou dnes posoudí vláda. Bankovní rada České národní banky bude rozhodovat o možném zvýšení úrokových sazeb. ČEZ je znovu ve hře o Slovenské elektrárny. Ministerstvo financí uvolnilo první finanční prostředky z evropských strukturálních fondů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: ČNB

Se zpřísněním podmínek pro stavební spořitelny počítá novela zákona, kterou dnes posoudí vláda. Spořitelny by například nemohly během spoření měnit poplatky za nejrůznější úkony. Poslanecký návrh Vlastimila Tlustého reaguje na nedávné rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který potrestal stavební spořitelny téměř půlmiliardovou pokutou za kartelovou dohodu o zvyšování poplatků.

Komise pro privatizaci doporučuje vládě prodat 51procentní státní podíl v Českém Telecomu přes kapitálové trhy. Vláda by měla rozhodnout v listopadu, ministři však nemají shodný názor. Ve hře je ještě přímý prodej jednomu investorovi, nebo kombinace obou variant. Vláda by měla za Telecom utržit 50 až 65 miliard korun, se kterými už počítá v rozpočtu na příští rok.

Bankovní rada České národní banky dnes bude rozhodovat o možném zvýšení úrokových sazeb. Podle analytika Vladimíra Pikory z Volksbank CZ se ale v říjnu sazby už měnit nebudou. Téměř celá bankovní rada totiž v posledních dnech naznačovala, že úrokové sazby není třeba měnit, obavy centrální banky z inflace se tedy snížily.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Úrokové sazby

Společnosti zveřejňují hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí roku. Severočeské doly vykázaly zisk před zdaněním miliardu 400 milionů, a to hlavně díky vývozu elektrické energie. Z firem Unipetrolu je ve ztrátě pouze Benzina. Ostatní hlásí zisk, nejvyšší litvínovský Chemopetrol - více než miliardu korun před zdaněním. Zisk Českých drah za tři čtvrtletí roku meziročně klesl o čtvrt miliardy, podle vedení drah proto, že stát neproplácí v plné výši ztrátu z provozování osobní dopravy ve veřejném zájmu. České pojišťovně stoupl za tři čtvrtletí čistý zisk o půl miliardy korun na téměř 3 miliardy. Na pojistném podle mluvčího Václava Bálka vybrala největší pojišťovna u nás 31 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bálek: Zisky České pojišťovny

ČEZ je znovu ve hře o Slovenské elektrárny. Slovenský ministr hospodářství Pavol Rusko totiž vyjádřil nespokojenost s dosavadním jednáním s italským Enelem a nevyloučil, že se obrátí na ČEZ. Ten skončil v hodnocení výběrové komise na druhém místě. Česká firma uvedla, že je k jednání připravena.

Ministerstvo financí uvolnilo první finanční prostředky z evropských strukturálních fondů. Jak informuje mluvčí ministerstva Marek Zeman, první prostředky budou vyplaceny úspěšným žadatelům v rámci operačního programu Průmysl a podnikání.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Peníze ze strukturálních fondů

Podnikatelům na Hodonínsku se snaží pomoci získat prostředky z fondů EU občanské sdružení Aktivní Slovácko, které nedávno založilo při hodonínské obchodní akademii Poradenské centrum. O prvních zkušenostech informuje Jan Hůla ze zmíněného sdružení.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hůla: Aktivní Slovácko

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme