Ekonomické informace 27. 3. 2002

Evropská komise dnes bude rozhodovat o uvalení cla na dovoz oceli - to by u vybraných patnácti druhů výrobků mělo dosáhnout až 26 procent. Ostravská Nová huť počítá s tím, že i přes komplikovaný odbyt oceli se její export zvýší v porovnání s loňskem o sedm procent. Zpracovatelé masa očekávají před velikonočními svátky růst ceny prasat, a to až o šest korun na kilo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

železárna

železárna | Foto: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Evropská komise dnes bude rozhodovat o uvalení cla na dovoz oceli. To by u vybraných patnácti druhů výrobků mělo dosáhnout až šestadvaceti procent. Clo se má týkat výhradně dovozů do členských zemí unie nad stanovené kvóty. Kandidátské země, tedy ani Českou republiku by nemělo postihnout. Za určitých okolností, jak připouští mluvčí ministerstva průmyslu Anna Stárková, by vývoz našich producentů oceli mohlo opatření unie ovlivnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Stárková - cla EU

Ocelářské společnosti zatím neznají konkrétní podobu ochrany trhu Evropské unie. Proto se zatím k připravovanému opatření vyjadřují velmi zdrženlivě, jako například mluvčí Nové huti Ivo Čelechovský. Vedení firmy naopak počítá s tím, že i přes komplikovaný odbyt oceli se její export zvýší v porovnání s loňským rokem o 7 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Čelechovský - Nová huť a cla

Hutní výrobu u nás ale neovlivní jenom připravovaná cla dovoz oceli do Evropské unie. Připravuje se privatizace nejdůležitějších ocelářských firem a už koncem tohoto týden se rozhodne, kdo koupí společnost Vítkovice Steel. Zájem mají 3 samostatné firmy LNM Holdings, izraelský Shiran a státem vlastněný Osinek. Kromě nich vstupuje do hry i konsorcium, které tvoří US Steel, Třinecké železárny a američané ze CMC. Podle generálního ředitele Vítkovic Vladimíra Baila je budoucnost podniku v rukou akcionářů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bail - Vítkovice Steel

Zpracovatelé očekávají růst ceny prasat. Podle ředitele nákupu Masného průmyslu Krásno Petra Šica se farmářská cena zvýší ze současných 34 až na 40 korun za kilogram. Hlavně kvůli tomu, že se blíží Velikonoce. Otázkou zůstává, jakým způsobem se toto zdražení promítne do cen vepřového pro běžného spotřebitele.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Šico - cena vepřového

Záměr vlády zdvojnásobit plochu tuzemských vinici do termínu našeho vstupu do Evropské unie se nemusí zdařit. Naráží totiž na celou řadu problémů, například finančních, jak říká president Agrární komory Václav Hlaváček.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Hlaváček - vinice

Problém s výsadbou nových vinice se ale vyřešit dá, stejně tak jako otázka dosud zablokovaných tzv. transformačních podílů v zemědělských družstvech. Jak, to se dozvíte z dnešního Ekonomického magazínu. ČRo 1 - Radiožurnál ho vysílá ve čtvrt na deset.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme