Ekonomické informace 27. 6. 2002

Americký dolar i včera pokračoval ve strmém pádu - vůči euru se přiblížil k paritě. Vláda prodlouží o dva roky těžbu uranu v Dolní Rožínce, ekologové s tím ale nesouhlasí. Komerční banka vyplatí z loňského zisku dividendu 11 korun 50 haléřů na akcii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Americký dolar i v posledních hodinách pokračoval ve strmém pádu. Vůči euru se přiblížil k paritě - k poměru jedna ku jedné. Euro stálo 99 a třičtvrtě centu. Vůči japonské měně klesl dolar na devítiměsíční minimum - tedy pod 120 jenů.

Důvodem je nejnovější americký skandál, který naznačuje, že mnohé z největších firem mohly upravovat účetnictví. Telekomunikační společnost WorldCom včera vyhodila finančního ředitele, protože špatně zaúčtoval náklady za 4 miliardy dolarů. Hodně to připomíná průšvih Enronu.

Investoři i přes náznaky zlepšení americké ekonomiky podlehli panice a začali prodávat. Radikálně oslabila nejen americká, ale vlastně všechny další světové burzy v Evropě i Asii.

Pražská burza vývoj kopírovala, i když nestačila zaznamenat ty největší poklesy. Doplatil na to Český Telecom, jehož akcie oslabily o sedm procent.

Americký Úřad federálních rezerv se snaží situaci uklidnit a upozornit na to, že přeci jen nastává oživení hospodářství. Proto po dvoudenním zasedání nezměnil úrokové sazby, ani základní hodnocení ekonomiky.

Američtí kongresmani slíbili, že zpříšní regulaci akciových trhů. Včera nepřímo obvinili Komisi pro cenné papíry a burzy, že neplní svoji roli dostatečně. Kongresmani proto chtějí zpřísnit účetní praktiky a mimo jiné žádají větší zodpovědnost vrcholového managementu firem a investičních společností, které investorům dávají doporučení k nákupu či prodeji akcií. V sázce totiž nejsou jen pracovní místa - mimochodem Wordl Com propustí 17 tisíc lidí, ale v sázce jsou také úspory obyvatel.

Vláda prodlouží o dva roky těžbu uranu. V Dolní Rožínce se bude dobývat do roku 2006. Ministr průmyslu tvrdí, že ekonomické podmínky jsou nečekaně příznivé, a tak se může dotěžit celé ložisko. Ekologickým aktivistům se to ale nelíbí. Argumentují tím, že ve světě jsou vydatnější ložiska a že vzhledem k útlumu jaderných elektráren obecně klesá cena paliva. Další argumenty má Karolína Šůlová z hnutí Duha.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Šůlová - Duha proti uranu

Prodloužení těžby uranu v Dolní Rožínce pokládají hornické odbory za dobrou zprávu. Podle předsedy hornických odborů Cyrila Zapletala by totiž v případě zahájení útlumu o místo postupně přišlo přes tisíc lidí pracujících v ložisku.

Komerční banka vyplatí z loňského zisku dividendu 11 korun 50 haléřů na akcii. Rozhodli o tom akcionáři na včerejší valné hromadě. Komerční banka přitom vyplácela dividendy naposledy v roce 1996. Tisková mluvčí Marie Růžičková potvrdila, že celkový objem dividend je 437 miliónů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Růžičková - dividendy KB

Pokud myslíte, že podnikatelé myslí jen na zisk a nezajímá je utrpení lidí okolo, nemusíte mít pravdu. O tom, že to jde i jinak, se dozvíte v dnešním Ekonomickém magazínu Radiožurnálu po čtvrt na deset.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme