Ekonomické informace 28. 11. 2007

Vláda by dnes měla jednat o připravenosti České republiky na přijetí eura. Malé a střední české firmy se málo zajišťují proti kurzovým rizikům. ČSAD Liberec prohrála konkurenční boj se společností Student Agency a končí s provozem linky do Prahy. Zdraží pivo i voda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Vláda by dnes měla jednat o připravenosti České republiky na přijetí eura. Pravděpodobně ale nestanoví stanoví žádné konkrétní datum. Kabinet bude probírat takzvaný konvergenční program, který připravuje ministerstvo financí. Hodnotí a odhaduje stav ekonomiky s ohledem na přijetí eura.

Podle toho materiálu například nedosáhneme deficitu veřejných rozpočtů ve výši jednoho procenta HDP dříve než v roce 2013. Vládu to zřejmě bude inspirovat k dalším změnám a úsporám, které by mohly stabilizovat veřejné finance. Konvergenční program by měla Česká republika odeslat do Bruselu do konce listopadu.

Podnikatelé chtěli nedávno na vládě, aby řekla, kdy euro přijmeme nebo kdy o termínu rozhodne. V této souvislosti je zajímavé, že malé a střední české firmy se málo zajišťují proti kurzovým rizikům. Zatímco na zahraničním obchodu se podílejí skoro polovinou, proti výkyvům kurzu koruny se zajišťuje jen asi deset procent z nich. Podle ředitele segmentu malých a středních podniků Citibank Ladislava Kročáka existují dva hlavní důvody, proč se firmy málo zajišťují.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kročák: Zajišťování proti kurzovým rizikům

ČSAD Liberec prohrála konkurenční boj se společností Student Agency a z ekonomických důvodů zatím končí s provozem linky do Prahy. Spoje na trase Liberec Praha nebude vypravovat od 10. prosince. Žádná strategie libereckému dopravci nepomohla - ani nejnižší ceny na trhu nepřilákaly nové zákazníky. Zdražení jízdného opět na úroveň konkurence by náklady pokrýt nepomohlo, vysvětluje vedoucí osobní dopravy ČSAD Liberec Roman Martinec.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Martinec: ČSAD Liberec končí s linkou do Prahy

Zdraží pivo i voda. Například Vodovody a kanalizace Beroun oznámily, že od příštího roku zvýší cenu celkového vodného a stočného z dosavadních 55 na 62 korun za metr krychlový. Pro průměrnou domácnost to bude znamenat zdražení o 189 korun na osobu a rok. Budějovický Budvar zdraží od prosince pivo v průměru o čtyři až šest procent. Hlavním důvodem je dramatické zdražení nejen surovin, tedy sladu a chmele, ale hlavně energií a dopravy.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme